maanantai 25. huhtikuuta 2016

NAISEN VÄKIVALTA



Muutama vuosi sitten kirjoitin Aamulehteen naisen väkivallasta. Ne julkaisivat sen kahteen kertaan, että keskustelua olisi saatu aikaan, mutta kukaan ei reagoinut, vastustanut tai myötäelänyt. Väitän, että naisten väkivalta on vaiettua ja salattua. Naiset kivittävät naisen, joka ilmiantaa väkivaltaa. Niin kävi itselleni, kun puutuin päiväkodissa lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan.

En usko, että väkivalta olisi synnynnäisempää kuin opittua. Sen sijaan uskon, että verensokerin alhaisuus voi synnyttää primäärin alkutilan, jossa nyrkit nousevat pystyyn, mikä on lapsen puolustuskeino, hyvin kehollinen taistelu, kun ajattelu ei vielä auta. Tästä voi tietenkin tulla tapa, jossa opitaan käyttämään väkivaltaa, niin miehet kuin naisetkin. Tiedän, että esim. Hannu Lauerma, Suomen johtava psykiatrian erikoislääkäri on sitä mieltä, että pahuus on synnynnäistä, joksi hän luokittelee väkivallan. Minulle se on aivojen työskentelytaso, jossa korkeammat aivojen osat eivät pysty toimintaan erinäisistä syistä.

Korkeammilla ja sivistyneimmillä aivojen työskentelyillä tarkoitan etuaivolohkolla syntyvää muistikuvan pysyttämistä, ja nk. järjen ääntä, opittua toimintamallia, joka on tuottanut yksilölle mielihyvää. Hän on saanut ratkaisukeskeisen mallin ja mahdollisuuden, jossa on toiminut itsemääräämisoikeus. Pelolla kasvatetut ja opetetut lapset joutuvat mantelitumakkeen eli tunnekeskuksen pommituksen alaiseksi, ja tunnemyrskyt alkavat johtaa ajattelua. Nämä tunnemyrskyt ovat tuiki tärkeitä ajattelutoiminnon ehtoja aktiivisuuteen ja ajattelun synnyttämiseen, joilla lapsi oppii tahtoa ja halua siirtämään etuaivolohkolle muistikuviaan, kontrollin alaiseksi.

Tunnemyrskyt voivat olla liian voimakkaita lapselle ja hän joutuu niiden varaan koko loppuelämän. Naisen väkivallalle on tyypillistä valtaan alistumisen ehdot. Kun nainen ei voi käyttää valtaa eli ratkaista asioita aikuisen kyvyillä, hän oppii vaikenemisen, valehtelun ja salaamisen ajattelumallit. Taustalla on myös valta-aseman pönkittäminen, ja häpeän estäminen, he eivät voi tehdä mitään väärää, sillä se vie kunnian, maineen ja itsetunnon.

Paras tae niin miesten kuin naistenkin väkivallan estämiseen on varhaislapsuuden turvallinen aikuissuhde, jossa lapsi voi jakaa tunteitaan ja oppii hallitsemaan tunnemyrskynsä.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti