sunnuntai 19. marraskuuta 2017

YHTEISTYÖKYKY



Eräässä tilanteessa keskustelimme yhteistyökyvystä. Pohjana oli ATALK ohjelman keskustelu hallituksen yhteistyökyvystä. Niinpä panelistimme ilmaisi, että Sdp:ltä puuttuu yhteistyökykyä. Se ei sinällään kuulunut asiaan, koska keskustelimme hallituksen yhteistyökyvystä.

Parhaat oppini sain opiston koulutuksessa, jossa juuri yhteistyö oli opintojen äiti. Se ei onnistunut, vaikka opettajina oli Suomen parhaimmistoa.

Olen tullut siihen tulokseen, että yhteistyökykyä on mahdotonta saavuttaa, jos näkemykset ovat ääripäissä. Ja jokseenkin näkemysten erot ovat tietämättömyyttä toisen ideologiasta. Ei tuossa atalkin ohjelmassa päästy puuta pidemmälle. Toimittaja keskeytti heti, jos periaatteita tuotiin esiin. Se katsottiin politikoinniksi. Yhteistyökyky rakentuu juuri ideologioiden näytille asettamisesta.

Laitan nyt kokoomuksen ja sosiaalidemokraatit vastakkain ja esimerkiksi koulutuksen maksuttomuus. Kokoomus edustaa linjaa, jossa koulu maksaa, ja verot ovat pienempiä. Sosiaalidemokratia taas haluaa ilmaisen peruskoulutuksen. Kokoomuksen ideologia on markkinaehtoinen, sosiaalidemokraatit ajattelevat, että jokaiselle on annettava mahdollisuus ja elämän alku on yhteisvastuullista.

Mikä näiden ääripäiden näkemysten ideologinen ero? Onko kokoomus liberalisoitunut niin, että on menettänyt ideologiansa pohjan. Kaiken takana on ihmiskuva, joka on aikaa sitten vanhentunut ja sille ei ole enää tieteellistä pohjaa. Kirkkokansa on tunnetusti oikeistolaista, ja kannattaa sanakieleen uskomista. Tällöin taakse jätetyt tunteet alkavat johtaa ihmisen ajattelua, ja hän on jatkuvasti tarpeistaan tyydyttämätön, ja tulee riippuvaiseksi tavoitteista, niiden ahmimisesta laidasta laitaan. Sosiaalidemokraatit jakaisivat kaiken, ja yksilö katoaisi omine tarpeineen.

Nämä ongelmat syntyvät juuri siitä, että ihmiskuvat ovat vajavaisia. Hyvässä ihmisoikeudessa on mahdollisuus tasapainoiseen kehitykseen, ja siinä ihminen oppii ja kasvaa kokoa ajan syventyvästi minuuteensa ja laajentuen kokonaisuuksiin. Tunteet eivät johda, eikä sanakielestä ole tehty Jumalaa. Sanakieli kehittyy. Itse asiassa uskomus siihen, ettei voi kaikille antaa mahdollisuutta, perustuu rotuoppeihin, arjalaisen paremman ihmisen ideologiaan. Varallisuudella hankitaan etuoikeuksia.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti