perjantai 23. huhtikuuta 2021

KUNNIOITUKSEN PUUTE VIE VALHEIDEN POLUILLE

 


Ystäväni twiittasi, ”kun pienenä oppii kaikkia kunnioittavia tapoja, on kodin ulkopuolella usein vaikeuksissa”. Allekirjoitan tuon näkemyksen. Yhteisövallassa ilmenee ongelmia, joita ei tunnisteta eikä haluta tunnustaa, ja yksilöitä syyllistetään järjettömästi yksilöllisen kehityksen tuhoksi. Yhteisövallan takana on luodut mielikuvat ja arvot/arvostukset, joita joku johtaa useiden tukiessa, ja jossa mielet saadaan taistelemaan toisiaan vastaan. Todellista kunnioitusta en ole juurikaan kohdannut, ne ihmiset voi laskea yhden käden sormilla. On pokkurointia, palvontaa, mielistelyä, ”kielistelyä” ja mitä kummallisimpia oireita todellisten syvien arvojen näkemisen ja toteutumisen puuttuessa. Voimme nähdä kaikissa hallintajärjestelmissä palvonnan ongelmia aina kuninkaallisista tasavaltoihin, samaistumisten ohjatessa ihmisten mieliä ja yksilöllisyyden tuhoutuessa.

Miksi ajaudumme ihmisen pahuuteen eikä yksilön hyvä pääse esiin? Miksi näyttää siltä, että ihmisen kehitys suuntautuu enemmän pahaan kuin hyvään? Yritän etsiä siihen vastauksia, en niitä tiedä, mutta sanotaanhan, että etsivä löytää. En tykkää asenteista, jossa ihminen on paha tai hyvä, on parempi rakentaa monipuolisia näkemyksiä kuin kaventaa niitä.

Raamatussa sanotaan, että ihmisen ruumis on paha. (En ole uskovainen, mutta en kiellä Jumalaa, olen agnostikko. Jumala todistaa itsensä, se on haasteellinen kysymys, mitä minä en osaa selittää, mutta en kiellä sellaista, mitä en voi todistaa, viisautta etsin myös Raamatusta) Tämä näkemys nostaa monen ihmisen karvat pystyyn. Itse olen etsinyt vastauksia välillä löytäen, välillä en, ja kuvittelen ymmärtäväni niistä pienen sirusen verran, kokemuksien kautta oppineena, muilta kuulleena, havainnoiden, nähden ihmisten tekoja ja käyttäytymistä. Ihmisen kehosta ja ihmisyydestä voi tulla sekä hyvää kokeva antaen hyvää itselle ja muille, ja sama pahaa toteuttavana, jos emme vapauta kehoa löytämään itsestämme sisäistä, kokevaa minuutta, mikä vapauttaa kehon ikeestä ja voimme kokea olevamme vapaita mielessämme. Sielun vapaus, se on minulle Jumalan vertauskuva ja vapauden symboli.

Kehon pahuus tapahtuu, kun lapsella ei ole oikeutta sisäiseen itseen, olla oma itsensä, ilmaista itseään ja tunteitaan ja hän joutuu kehon vankilaan, samaistuu ja menee rooleihin, pakko-oppimisen harjoitteluilla. Ihmisen ominaisuutena kuten eläimilläkin on muuttaa itseään suojautuessaan, eläin väriään, ihminen ajatuksiaan valheelliseksi ylivallan edessä. Sen voi korjata väkivallattomuudella, asiallisella ja inhimillisellä kohtelulla kulkien kohti kunnioitusta.

Vuorovaikutuksen tasolla näyttää siltä ja onkin, että valta ja asema vaikuttaa vahvimmin siihen, ymmärrämmekö ihmisen kieliä, sanakieltä, kehonkieltä, tunnekieltä vai mitä. Pääosin olen vain nähnyt heikkoa ihmisen puhetaitoa, ja katsonut sen tulevan juuri hierarkkisen aseman korostamisesta, ja siellä mielikuvien ylläpidosta. Psykoterapeutti Tommy Hellsten sanoi Arto Nybergin haastattelussa, ihmisen tulee tulla tietoiseksi omista kokemuksistaan, että hän voi rakastaa. Kun joko yksilö itse ja/tai ympäristö kieltää tunteiden kokemisen ja näkemisen, tilalle kasvaa Tommyn nimeämä Virtahepo, joka ei ole tullut nähdyksi ja kuulluksi tarpeistaan. Hän alkaa vetäytyä, hänellä on paha olla, hän voi raivota, hän alkaa torjua sekä kieltää itseään ja muita.

Tunnepohjaisten ja negatiivisten tunteiden määräävä johteisuus mielen kautta ihmissuhteissa estää ihmistä näkemästä niiden vaikutusta ja tutkimasta itseään, ja ihmiskuvan kautta tullut pahuus tukee tätä, tuomitseminen sellaiseksi, jota ihminen ei ole. Eräs pitkäaikainen kaverini, joka kuului pakollisesti elämääni, tunnusti olevansa minulle hyvin kateellinen, aikana, jolloin olin taloudellisesti paremmin toimeentuleva. Niinpä hän oli soittanut äidilleni, että olen niin ylimielinen, että ostan vain paistijauhelihaa, kun hän käyttää ainoastaan sikanautaa ja kertoi näitä mustamaalaustarinoita yhteiseen ryhmäämme ja ihmiset uskoivat. Sitä ei aina usko korviaan, kun kokee tällaista, en minä tällaista sure, ihmettelen vain ja kun kysymyksessä on uskovainen ihminen, eikö hän ole mitään oppinut kristinuskon sanomasta. Mutta juuri tämän ihmisen kautta opin ihmisluonteen ongelman, jos ihminen on ylimielinen, hän nostaa itseään toisten yläpuolelle jumalakuvan avulla. Hänen ongelmaksi tuli omien tunteiden käsittelemättömyys, ja heijastaminen toiseen. Se on inhimillistä ja surullista sekä tuottaa paljon kärsimystä, jos tunteita ei käsitellä eikä tunnisteta itsessä, ne heijastetaan toiseen, ja näistä johtuen minut suljettiin ryhmästä valheellisia mielikuvia syöttämällä.

En minä muista häntä negatiivisten tekemisten kautta, näen hänessä paljon positiivista, mutta äitini hän sai epäluuloiseksi, koska äidille ruoka oli tärkeä pyhä asia, sitä ei saanut tuhlata. Negatiivisten asenteiden viljely toi paljon pahaa. Kyseinen henkilö mustamaalasi lähemmäs kymmenelle henkilölle, jotka katkaisivat välit, asioiden perään ei kysytty minulta ja joidenkin mukaan asia oli hyväksytty niin, että minun oli kerrottu valehtelevan tai mielikuvittelevan, eikä voi uskoa, mitä kerron, ja mielikuvien viljelijä porskutti luonteensa avulla ihmisten suosioon kuvitellen itsensä hyväksi. Tämä ihminen oli ottanut vallan toisen kontrollointiin ja sai ihmisten kunnioitusta uskonsa avulla. Vuosia myöhemmin suuttumisessa syntynyt sanomani, mikä oli edellisten vuosikausia kestäneiden vainokausien syytä, ja lopulta syy oli aina minussa, mielivalta kukoisti. Pelon ja vihan kautta kehitetty omatunto pahan vastustamisen nimissä veikin valheeseen ja vihaan, elämäni uhraamiseen ja ihmisoikeuksien poissulkemiseen yhteisön ylivallassa. Kun tarkastelee käyttäytymisessä asioita, joista on suututtu, toisessa suuttumus on tullut häpäisemisestä ja yksilön oikeuksien sulkemisesta, toisessa tapauksessa valheen suojelemisesta, eikä yksilöt ota vastuuta teoistaan ja puheistaan. Syitä ja seurauksia on syytä avata.

Hyvin havaitsevat joutuvat jatkuvasti taistelemaan mielikuvilla hallitsevia vastaan, että jonkin asteinen totuus säilyisi. Usein kysymyksessä on auktoriteettiin ja päättäjiin suuttumisesta, mitä näkee julkisissa keskusteluissa paljon, mutta kun nämäkin ovat usein mielikuvitusta kohteen osalta, ja oma mieli heijastelee lapsuuden kokemuksia vanhempien kanssa koetun tunteiden psykodynaamisen kehityksen. Ihmisellä ei tarvitse olla ongelmia, ei riippuvuutta, ei pahuutta, hän voi olla fiksu, ulkopuolelta tullut valtaoikeus tunkeutua toiseen on ongelman ydin. Koska tahansa fiksunkin ihmisen mieli voidaan tuhota, missä iässä hyvänsä, sitä näemme kommunismissa.

Valheellisten mielikuvien pitämisessä ja kuljettamisessa ongelma on yhteisön suojaaminen ja toisaalta kapea-alaisesti persoonallisuuteen tuijottaminen, yhteisövallassa vääryyttä harrastavien tukeminen, terveyshuollossa potilaan oireita yksipuolisesti katsoen. Ihanteet, valtajärjestelmät ja todellinen vallankäyttö synnyttävät ristiriitoja, jossa usein unohtuu ihmisen oikeudet olla ja elää ihmisoikeuksin. Mielivalta on monien ongelmien taustalla ja tämän tuottaa valtaa, jossa salaisuudet ja ihmissuhdepelit kukoistavat. Tunteita on ja pitää olla, tärkeintä olisi saada oikeudet niiden ilmaisuun jokaiselle. Mielen valtaa, vain omien kuvien näkemistä estetään juuri tunteiden ilmaisun oikeudella, ja aistimukset ovat vapaita ottamaan tietoa vastaan sanakielen kautta, kuulemaan ja näkemään toisia todellisina. Mutta tuo sanakielen kehitys on myös monien ongelmien taustalla, sitä on liikaa, kuvien ylisyöttöä ja se sekoitetaan totuuden ainoaksi näkemykseksi, on puhevaltaa, kirjallisuusvaltaa, tutkimusvaltaa, uskonvaltaa jne.

Käsittelemättömät omat tunteet ”liimautuvat” kehoon ja tulevat toistoiseksi, eikä henkilö aina kuule selkeästi ja/tai näe muiden sanallisia viestejä vaan ottaa ne omien kokemusten kautta tulkintaan, kun ne pitäisi vain käväistä lyhytaikaisessa muistissa hetken ja siirtyä pitkäaikaiseen.

Psyykkinen puolustus tuhoaa hermostoa, kun ne eivät voi viestiä ja aistia vapaasti. Siksi on erittäin tärkeää, että sanakielestä pidetään hyvää huolta, ongelmaksi on muodostunut se, että sitä on liikaa, ja se tuottaa lisäyksiä totuuteen. Pahuuden ymmärtäminen kehittyvänä ilmiönä voi vähentää pahuutta, sen oleellisin menetelmä on asiallinen vallan rajoittaminen, tulkita toista ihmistä omien kokemusten kautta, antaa ulkopuolisen määrittää se ihmisyys, mitä yksilö on. Tunnevalta ohjaa monia yhteisöjä, ei siksi, että tunteita on, vaan ettei niitä käsitellä ja ymmärretä itsestä ja kohtelusta syntyneinä, vaan ne ohjaavat tekojamme mielivaltaisesti, mielen kuviksi syntyneinä kehomielikuvien kautta, kun niiden tulisi kertoa meille kokemuksestamme, iloa ja surua perustunteina, mutta ne ovatkin muuttuneet liialliseksi ahdistukseksi ja masennukseksi. Vapauteen kasvaneina voimme kokea tunteet niin, että ne ovat hetkellisiä, jäävät muistoksi tunnemuistiin ja antavat voimaa.

Kunnioitus on arvona yksilöllisyyttä ja ihmisyyttä suojaava, kuuntelua huomioiva. Joskus mietin sitä, kuinka aivotutkimuksissa aktivaation ilmaantumista selitettiin ihmisen tahdon ja halun ilmentymänä, kun se voi olla opittu ja pakkotoistoon perustuva ilmiö. Niin monta kertaa asioita selitetään persoonallisuushäiriöllä, kun yksilö oireilee persoonallisuudessa, ja unohdetaan, että kaltoin kohdeltu ja masentunut ei koe tunteita ollenkaan. On moraalitonta, jos ihminen oppien vuoksi ohjataan ja opetetaan pahuuteen, ja sitten rangaistaan, kun alkaa tehdä ”syntiä”. On kunnioitettava ihmisyyttä, että voisimme olla inhimillisiä toisillemme, nähdä mahdollisimman totuudenmukaisesti, kunnioittaa tutkittua tietoa. Itselle usko Jumalaan on sitä, että Jumala todistaa olemassaolonsa, minulla ei ole oikeutta määrätä, mikä on Jumalan tarkoitus ja teot. Maallinen on toistoa ja tiedettä, materian logiikkaa ja totuutta, persoonallisuus mahdollistaa luovuuden.

Vain itse voi muuttua, on yleinen ohje, ja perässä liuta ohjeita kuinka ja minkälainen käytös on oikein, on ristiriitaista sanonnan mukaan, hyväksy toinen tai itse sellaisena kuin hän on. Mitäpä jos kertoisit runon, piirtäisit kuvan ja kertoisit jotain itsestäsi, että hänellä olisi peili, josta katsoa itse ja valita.

Se oli tässä.

Raija

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti