tiistai 16. tammikuuta 2018

KAUNEUDEN KATALAT KURVIT



Yleensä kauneutta pidetään hyveenä, onhan ensimmäisiä tunnereaktioitamme ihastuminen. Mutta kun olen outo ihminen, minä kyseenalaistan suurin piirtein kaikki. Mielestäni Sauli Niinistö sanoi aika hyvin eilen haastattelussa. Hän ei halua olla arvojohtaja ja ryhtyä henkiseksi johtajaksi, ja kuitenkin johdatella arvopohdintaa.

Lapsenomainen kauneuden ihannointi voi viedä meitä harhaan, vaikka se on tuiki tärkeä kehityksen väylä juuri arvoihin, mitä arvostaa, mitä kunnioittaa, kuinka löytää hyvän ja pahan ellei se ole omassa kokemuksessa vahvoina tuntemuksina. Vaikka jokaisen tulee kuitenkin pohtia oman rehellisyyden oikeamielisyyttä, me emme ole toistemme kopioita, emme sovi monestikaan malliksi toiselle, mutta vuorovaikutuksemme on tarkoitus vaikuttaa että kasvaisimme ihmisinä.

Lapsena me luemme satuja, joissa usein hyvä ja paha taistelee, ja sitä kautta opimme erottelemaan niitä. Noin seitsemän vuoden iässä pitäisi osata erotella, mutta entä jos ei niin käykään. Yhäkin 70 vuoden iässä saatamme vain katsoa kauneutta elämässä, ja hylkiä todellisuuden, jossa pahaa tapahtuu. Tämä näyttäisi olevan jopa yleistä. Se kertookin enemmän siitä, että elämäntilanteet vaativat tasapainottamista, ei niinkään siitä, että emme osaisi erotella oikeaa ja väärää. Kun elämä on raskasta, emme jaksa kuunnella kaunista, tai sitten hamuamme kaunista, se on kuin mielen kykyä, kohdata peilejä, mieli suojautuu ja puolustautuu vallitsevia oloja vastaan ja puolesta. Silloin mieli on liiallisessa rasituksessa.

Kauneus on arvona muuttuva. Kun se lopulta muuttuu totuuden puolesta taisteluun, kauneus saavuttaa mittasuhteen, jossa se tuo tyytyväisyyttä, pelkkä kauneus tuo vasta tunteita. Valhe synnyttää meissä kiihkoa, joka ruokkii itse itseään.

Raija




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti