sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

AVIOLIITTOKÄSITYS



Tasa-arvoisesta avioliitosta jaksetaan jankata sitten vaikka kuinka kauan, eikä siinä tunnu löytyvän selkeää määritelmää. Viimeksi arkkipiispa Mäkistä puhuteltiin melkein puoli tuntia Ykkösaamussa. Eikö toimittajilla riitä kysymykset, eikö Raamattu vastaa, vai mistä on kysymys? Onko rakkaus riittävä perusta, kun se jo taudiksikin luokitellaan.

Tunnepohjaiseen avioliittoon näyttäisi riittävän tunteet, joihin syntyy sidos, ne koskettavat, ne yhdistävät, ne antavat voimaa, sillä juuri tunteiden käsittely vapauttaa ihmistä.  On kuitenkin kyseenalaista, jos kasvatuksessa on suljettu tunteet ja niiden aukaisemiseen tarvitaan avioliitto. Eikö olisi parempi hoitaa ne tunteet kasvatuksen avulla, eikä sulkea niitä. Tunteita tulee aina ja jatkuvasti, mutta solmuun menneitä tunteita eivät avioliitot kestä jatkumona, siis muun kuin parisuhteen synnyttämät. Kohtuudessa niitä kestetään, synnyttäväthän lapsetkin niitä, mutta rehellisyydessä tunteita avataan ja hyväksytään, ei suljeta, ne ovat tässä ja nyt.

Mikään ei ole vaikeammin ymmärrettävää kuin Raamatun määrittelemä avioliitto. Näyttää siltä, että se on naisen ja miehen välinen, mutta sieltä löytyy myös samaa sukupuolta olevien liittoja. Avioliitto tuntuu eri uskonnoissa repivän avioliittoja hajalle, sillä niissä mies saa vallan ja syyllisyys laitetaan naisen niskoille. Tällöin mies sekä lapset eivät koe tervettä syyllisyyttä.

Järkiavioliitot perustuvat säätyyn, varallisuuteen, perimykseen ja jos jonkinlaisiin sitomisaatteisiin, perhekytköksiin ja alistamispyrkimyksiin, jopa väkivaltaisesti. Lapsiavioliitot ovat järkyttävä ilmiö aikuisen vallasta.

Jos avioliitto ymmärretään kahden ihmisen rakkaudeksi, siihen ei muita kytköksiä tarvitse, mutta ei sen tarvitse myöskään korjata tunnesäröjä, joita kasvatus on tuottanut, tai vaikka työyhteisö. Hyvässä liitossa on vapaus pohjana, vapaus kasvaa ihmisenä, saada tukea kehittymiseensä, ja tuottaa iloa toiselle, olla kannustamassa yrittämiseen, olla peilinä jne. Onko tämä liian yksilökeskeistä? Mikään yhteisö ei toimi hyvin, jos sen yksilöt voivat huonosti. Avioliittokäsityksen voisi täsmentää vapauden liitoksi, jossa pohjalla on kunnioitus toista ihmistä kohtaan.


Raija 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti