maanantai 4. toukokuuta 2015

SIJAISSYNTINEN


Syyllisyys on niin vahva tunne, että se voi kuristaa hengiltä. Siksi kai Jeesus on valittu syntien kantajaksi. Viekö tarina syyllisyyden pois, siitä olen eri mieltä. Kannamme syyllisyyttä kehomuistissamme pitkään, eikä se anna armoa herkästi kaikille. Toisaalta on henkilöitä, jotka lipuvat nopeasti syyllisyydestä ihanille niityille auringon paisteeseen ja elävät onnellisuusharhassa ihanien muistikuvien synnyttäminä.

Arvostus on pielessä, jos syyllisyyden kantajaksi otetaan toinen ihminen, omien tekojen seurauksena. Kuitenkin hyvin usein kuulee sanottavan, ettei ympäristöä pidä syyttää pahasta olosta. Jos paha olo syntyy syyttömänä tuomiosta, ympäristön teoista, on oikeus nimetä se myös pahan olon synnyttäjäksi. Pakeneminen eri muistikuviin kuin on tapahtunut, on kyllä mielen ongelma, mutta totuuden löytäminen on mielen tehtävä, ja ainaisen mielihyvän etsiminen saattaa tuoda vain valhevaltaa. Ei sillä ole merkitystä, iskeekö puukon sydämeen itse vai toinen. Siinä on kysymys ihmisyyttä kohtaan rikoksesta. Myös henkiset kivut viiltävät yhtä pahoin.

Häpeän kaapu voi olla niin musertava, että se vie ihmiseltä kyvyn ilmaista itseään, kehon puku kärventää niin pahoin syyllisyyden kanssa, että tuskaisuus nimetään omaksitunnoksi, vaikka se voi olla häpäisystä syntynytttä ja syyttömänä tuomitun tuskaa. Vähintään se, ettei syyllistetylle anneta puheoikeutta, vie kyvyn itseilmaisuun.

Ihmisellä  tulee olla oikeutta kokea tervettä syyllisyyttä. Kun tekojen seuraukset on tekijällä, myös arvostus, rehellisyys ja kunnioitus on läsnä. Yhteisöllinen tuomarointi voi tuoda tuhoavia elemettejä yksilön vastuun kantoon. Moni syyllistämisoperaatio on syntynyt yhteisön synneistä, jonka yksilö joutuu kantamaan, se on leima, jossa syyllisyys tulee näkyviin ja helpottaa tekijöidensä omaa tuntoa.

Kun valheelliset minuudet projisoivat omat syyllisyydet toisiin, teon tekijältä väistyy vastuu. Ihmiset eivät voi kohdata tasavertaisina toisaan, sillä valhe vie totuuden ja syylliseksi todettu ei saa arvostusta, hänet voidaan roolittaa taakankantajaksi.

Raija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti