sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

VIEKÖ HÄPEÄ REHELLISYYDEN?




Ei ole itsestään selvää, kuinka me paimentaisimme ihmisiä pysymään kaidalla tiellä ja valitsemaan ihmisyyden ja elämän suojelun suotuisaksi hyvälle kasvulle kohti elämän hyvyyttä. Ei ole itsestään selvää se, mistä häpeä loppujen lopuksi saa voimaa jopa niin, että se lopulta voi johtaa valheeseen. Häpeän ensimmäisiä merkkejä tavataan noin seitsemän kuukauden iässä, kun vauva alkaa vierastaa. Vauva on rakastunut omiin vanhempiinsa tai hoivaajiinsa niin, että hän haluaa pitää kokemuksensa samanlaisena, ja pillahtaa itkuun jos se muuttuu, koska tuo kokemus tuo turvallisuutta.

Loppujen lopuksi se on hassua, että tuo samanlaisuus kokemus on kuin vastakohta sille, mikä on vauvan kokemus unista, uuden syntyminen. On kuin kaikessa olisi taistelu hyvästä ja pahasta mitä ihmisen on tutkittava koko elämän. Kuljemme jatkuvasti valintojen teitä.

Jos on yksilöllä vaikeutensa säilyttää rehellisyytensä, näyttää siltä, että yhteisö on valtavan voimakas säilyttämään valheita. Yhteisön moraali voi ajaa ihmisiä valheiden tielle. Suhtautuminen naiseen tästä on oiva esimerkki. Syntinen nainen tuomitaan rankasti. Kuinka paljon haittaa onkaan nämä Raamatun kertomukset saanut aikaan, vaikka kysymyksessä on vertauskuvallisuus!

Seksuaalisuus on ollut kautta historian häpeällinen asia. Ja tästä nainen on tuomittu syylliseksi. Kun sitten häpeällisyys liitetään naiseen, hänet todetaan syylliseksi seksin syntymään. Tuo häpeä teosta annetaan naisen kannettavaksi. Nuoruudessani kokema raiskaus sai yhteisön valehtelemaan ja tuomitsemaan minut häpeän kantajaksi ja syylliseksi.

Tuomitseva moraali saa häpeän niin voimakkaaksi, että ihmiset valehtelevat säilyttääkseen kunniallisuutensa yhteisön jäsenenä, säilyttääkseen sen ihanteen, jollaista ihmiseltä odotetaan. Näin uhraaminen ja syntien kantaminen siirtyy uhreille. Häpeä vie rehellisyyden. Minusta Jeesuksen uhraaminen on kertomus yhteisön häpeästä, vallasta ja sen ongelmasta. Tuo häpeän voima on niin suuri, että Jeesus valitsee Jumalan totuuden säilyttääkseen totuuden ja rehellisyyden.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti