perjantai 24. helmikuuta 2017

KAIKEN MAAILMAN DOSENTIT



Otsikon lausahdus Juha Sipilän suusta putkahtaneena jäi elämään mediassa. A-studion haastattelussa päivähoidosta ja kodinhoitotuesta Juhani Vartiainen lausahti, ”kuinka ne aina löytääkin tuon Keltinkangas-Järvisen näkemykset, muitakin on”. Tämä asiantuntijoiden aliarviointi näkyy nykyisen hallituksen puheissa selvästi. Kuinka jääräpäisesti ”kaiken maailman poliitikot” uskaltavatkin tehdä politiikkaa, mikä voi tulla yhteiskunnalle erittäin kalliiksi myöhempinä aikoina korjaavina toimenpiteinä. Päivähoito on yksi niistä. Mitä jos yhteiskunta velvoitettaisiin maksamaan perheille aiheuttamansa kustannukset ja kärsimyksen.

Keltinkangas-Järvinen puhuu lapsen puolesta. Alle kolmen vuoden ikäisille ei ole hyötyä varhaiskasvatuksesta. Itse olen sitä mieltä, että siitä on haittaa. Lapsen kehityksen painopiste on alle kolmen vuoden ikäisenä tunne-elämässä. Kun se jää huomioimatta liian suurten ryhmien vuoksi, tunnekielteisyys estää uuden oppimista, muistia ja myötäelämisen taitoa. Pääpaino siirtyy liikuntaan ja sanakieleen. Tunne-elämän huomioimattomuus johtaa mielen vaurioihin. Sen vaikutukset kehon terveyteen ovat myös tunnettuja negatiivisina.  Keho oppii refleksiivisen ja ehdollistuneen toiminnan, joka tuottaa kyllä eritteitä Paplovin koirien tapaan, mutta ei hoida kehoa, vaan synnyttää ärsykkeisiin reagoimista. Tätä tietä jatkaen ihmisiä on helppo ohjailla päättäjien taholta.

En ole mikään vanhemmuuden ihannoija, mutta en myöskään päiväkotien. Nykyiset käytänteet päiväkodeissa ovat syntyneet ajalla, jolloin lastenhoitajia koulutettiin sairaalan hoitajiksi. Tällöin lapsen piti olla levossa ja passiivinen. Terve lapsi on kuitenkin aktiivinen, ja tarvitsee toimintaa, mikä ruokkii hänen ikänsä tasoista vastetta.

Populismi näyttää pesiytyneen nykyisiin vallanpitäjiin tiukasti, onhan mallina ja esimerkkinä nyt suuri valtio. Kaikki hoidetaan talouden ehdoilla. Siinä menee lapsi lapsiveden mukana. Tuleeko koskaan aika, jolloin ihmisyys voi kaikessa rauhassa kehittyä ihmiseksi, niin ettei taloudelliset pakotteet tai uskonnot riistä mahdollisuuksia.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti