sunnuntai 11. joulukuuta 2016

VALTAA, HALLINTAA JA SALAILUA



Eräs henkilö oli äärimäisen utelias tietämään kuinka paljon minulla oli tuloja, mitä tienasin, paljonko oli säästöjä ja kaikkea muuta elämääni kuuluvaa, seurustelua ymv. Vastailin puuta heinää ja muita mukavuuksia. Omasta elämästään hän ei paljastanut mitään, vaan nosti suuren hälyn, jos joku huomasi jotakin ja sanoi sen ääneen. Jokseenkin tuntuu siltä, että salailu ihmisluonteen piirteenä on osittain muiden hallitsemiseen pyrkimistä, hallintaa ja valtaa.

Tämän salailukulttuurin osaavat isot pojatkin, kuten voimme nyt todeta YLEN ja Sipilän tapauksessa. Kysymyksessä lienee osittain valtaan pyrkiminen, omantunnon peilaaminen toisiin, tai sitten jokin vaikea salattu asia heijastelee muihin, joku kipeä asia koskettaa sielua, eikä ihminen näe sitä itse.

Yhdessä työpaikassa päiväkodissa oli työntekijänä alkoholistin lapsi. Hänellä oli vaikeuksia käsitellä omia kokemuksiaan, eikä hän niistä juuri mitään puhunut. Tunnettua on, että alkoholistin lapset pyrkivät minimoimaan ongelmia perheessä ja olemaan varpaillaan, ettei alkoholistiperheenjäsen aiheuta heille lisää ongelmia. Niinpä he oppivat hallitsemaan asioita, välttelemään asioiden paljastumista ja hallitsemaan myös muita. Niin tämä ihminen hyökkäsi rajusti työntekijöihin, jotka ottivat esiin lapsilla ilmeneviä ongelmia ja tuomitse heidät sen seitsemänteen helvettiin. Kipeä asia ja salailu tulivat ongelmaksi työpaikalla ja synnytti konflikteja. Heikko johtamistaito johti siihen, että tämän henkilön ongelmat otettiin toisten ongelmina.

Ihmisellä täytyy olla oikeus suojattuun itseen ja oman tahdon mukaan myös oikeus salata asioita, joita ei halua edes itse nähdä tai kuulla, saati sitten ulkopuoliset. Liiallinen kontrollointi ja puhumisen estäminen johtaa ihmissuhteiden vääristymiseen, enää ei saada iloa toisten näkemyksistä, vaan ne kontrolloidaan pilalle, ja siitä seuraa jopa ahdistusta. Voisi melkein sanoa, että suomalainen sosiaalisuus on kontrollointia ja vahtaamista, omien kokemusten heijastamista toisiin. Kun hyvässä sosiaalisuudessa näkyy se, että ihmiset kuulevat toisiaan ja kunnioittavat heitä, ja se rikastuttaa ihmissuhteita.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti