lauantai 9. tammikuuta 2021

PELON JÄLKITILOJA

 

 

Sisäinen minuus, sitä on julistettu nyt virtanaan ihmisten mieliin. Vähemmän on puhuttu siitä, että se voi vinksahtaa pahasti pieleen ja viedä meidät harhapoluille, mutta yhtä hyvin se voi viedä meidät tielle, jossa on mahdollisuus nähdä sisäistä totuutta ja ulkoista todellisuutta kuvina/näkemyksinä, jotka yhdistävät, luovat näkemyksiin rakentavia elementtejä ja avaavat teitä tiedolle, mikä on totuuden etsimistä, eikä koskaan täydellistä. On asioita, joissa totuus on ehdotonta, esimerkiksi sydänlääkärin kirurgin veitsenviillot, eikä sovi unohtaa, että myös mielen puolella on perustavanlaatuisia yleisiä ominaisuuksia, kuten havaitseminen, mikä sekin voi kadota, jos ihminen menettää tahdon ja halun. Ihminen voi menettää tietoisuuden tekoihinsa, vain muisti työskentelee opittujen tapojen suhteen ilman johdonmukaisuutta, ja tällöin hän on syyntakeeton.

Jaan sisäistä minuutta pelosta syntyneeseen mielen kehitykseen ja luottamuksen ja turvan tukemana tasapainoiseen. Pelosta syntynyt on nyt vallalla olevaa, ”herran pelko on viisauden alku” menetelmänä.

Pelon kautta kehittyneitä mieliä näkee monissa yhteisöissä, mitkä luovat vain lisää pelkoa omien mielikuviensa kautta. Pitäisin hyvänä, jos pyrittäisiin erottelemaan mieli- ja muistikuvat, vaikka se on vaikeaa. Mielikuvien pelkotaustalta löytyy hirviöitä, jolloin pitkälle kehittynyt ja kauhukuvien valloittama mieli tuottaa järjetöntä vihaa, mikä kohdistuu milloin joukkoihin, milloin yksilöihin tai vaikka sukupuolisuuteen. Joku sanoi, että kaikki naiset ovat huoria, kaikki äidit aina ovat syypäitä lastensa epäonnistumiseen ja tuhoon. Äidin rakkaudesta on tehty ainoa tie lapsen hyvään kehitykseen, kiintymykseen ja rakastamiseen. On unohdettu, että miehen rakkaus ja kunnioitus on naiselle tärkeimpiä rakastamisen oppimisessa ja päinvastoin, se on opittua, mikä lisää itse itseään. On sanottu, että miehen ja naisen rakkaudellinen suhde on lapsen henkinen koti. Pakkorooleihin rajaaminen vanhemmuuden suhteen tuhoaa monen lapsen perheen, jossa isä on rajojen asettaja, äiti rakkauden antaja, ikään kuin mies ei pystyisi rakastamaan, ja olisi vain työn kautta toimiva. Se on 1800 luvun käsitystä ihmisyydestä ja kasvatuksesta sekä julmaa miehen aliarvioimista, biologismiin alistamista, kokemuksen puutteen sivuääni, kun ei ole lupa tunteisiin, joita kokemuksesta syntyy.

Kun ihminen joutuu pakkorooliin ja kieltää tai kielletään tunteiden kokemisesta, hänen tunne-elämänsä jää kehittymättä, tunteet tunnistamatta, ja ne alkavat kehittää alitajuntaan pesää, jossa ne tuottavat pakko/pelkomielikuvia. Eheyttävät ja vapaasti tulevat tunteet ovat mielenterveyden yksi perusta.

Pelkomielen kautta itseytensä saaneet ja sisäisiin pelkokuviin ehdollistuneet näkevät ympärillään hirviöitä, äidit/isät aina syypäinä, naiset aina huorina, jne. Heille on kehittynyt sisäiseen minuudesta pelko/vihaminuus. Tässä kohtaa voisi jopa sanoa, että sisäinen minuus on rakentanut helvetin ihmisen sisään, itseviha, jota hän ei hallitse, ja minkä hän projisoi ympäristöön ja se on tarpeellista, että viha voi väistyä, vaikka juosten tai piirtäen. Tätä voi sanoa myös sivistyksen, kirjallisuuden, taiteen ja tositapahtumien kulkureitiksi, Raamatun oppien mukaiseksi harharetkeksi, jossa minä kehittyy vasten vilpittömän lapsen luontaista kehitystä.

Pelon ja vihan kautta kehittyneet mielet alkavat nähdä mielikuvissaan fantasioita, hallusinaatioita ja tragedioita, pakkomielikuvia, lohikäärmeitä, sisiliskoja, käärmeitä, jotka alkavat ohjata heitä pakkokäskyinä. Lopulta he päätyvät rakentamaan itselleen ristinpuun, johon vihaitseys hirttäytyy kauhukuvien kautta syyllisyyden saattelemana, myös tositekojen, ympäristön pakottamana. On nähtävä persoonallisuushäiriössä se, että varsinainen pelon synnyttäjä ei tule heti esiin, vaan ihminen projisoi sen turvalliseksi kokemaansa. Ajatteluharhassa kokonaisuus hämärtyy, kerran tapahtunut asia saa suhteettoman vaikutuksen ja maailma näkyy siihen nähden, ja suurin osa jää huomioimatta. Tositapahtumia ja hirveitä tekoja on myös oikeasti olemassa, eikä niitä pidä sekoittaa mielikuvitukseen. Itselläni kesti 20 vuotta, ennen kuin mieli alkoi palautua ja muistaa tositapahtumia, riittävässä turvallisuudessa.

Maailma on rakentunut tällaisten minäkäsitysten varaan, jossa ihmisen persoonallisuus on pelon valtaama, ja tiede tuottaa näistä tietoa, toteaa tuotetun ja tuloksen. Täysin sivuun ja tunnistamatta on jäänyt niiden ihmisten minäkehitys, jotka ovat oikeuksia vailla, kuten itselläni kävi. Minulle ei kehittynyt hirviöitä mieleen, pelkoa suurempi oli kauhu, joka hajotti mielen ja se esti pelkomielikuvien syntymän tunteista, ne olivat aistimielikuvia, kehollisia. Siten voi sanoa, että se oli onni onnettomuudessa. Todellisuutta voi katsoa sekä aistihavaintojen että mielikuvien kautta, muistaen, että ne myös sekoittuvat toisiinsa, mutta eivät aina, ne on mahdollista nähdä ja kokea selkeästi erillisenä tullen.

Sosiaalista kontrollia pidetään ihmisten hyvänä suojana, ohjauksena ja viisautenakin, jos ihmiset osaisivat kunnioituksen ja kuuntelun, toisen huomioimisen. Mutta se on myös tuhon lähde. Työpaikoissani henkisen romahdukseni jälkeen minulta ei kysytty asioita tapahtumissa, vaan muiden ihmisen havaintoja pidettiin oikeana. Niin toisten ihmisten mielessä oleva peilautuminen toi uuden totuuden minusta ja tapahtumista. Usein sanotaan, että ihminen, joka on itsevaltias, joutuu toisten hylkäämäksi. Se on psykologisointia, pelko joka ihmisessä näkyy, synnyttää pelon toisessa ihmisessä, ja hän hylkää toisen pelon vuoksi, ei kestä ahdistusta tai hänelle on voitu antaa virallinen valta toisen tarkkailuun, estetty näin normaali vuorovaikutus. ”Kävikö Trumpille kuin Julius Caesarille, joka ensin nosti itsensä yksinvaltiaaksi ja sitten joutui läheisimmänkin ystävänsä hylkäämäksi”, sanoo aamun Iltasanomissa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Todellisia hirviöitä on olemassa, mutta sitä ei tule yleistää. On ihmisiä, jotka itsekkäästä syystä tekevät hirmutekoja, ja ihmisiä, jotka puolustaakseen itseään käyttäytyvät raivokkaasti, tai vajoavat kuolemaan.

Raija

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti