maanantai 29. heinäkuuta 2019

HALLITSEMISEN HIMO



Näyttää siltä, että joillakin ihmisillä on luonteen piirteenä hallitsemisen himo. He alkavat suorastaan voida pahoin, jos he eivät saa hallita toisia. He pyrkivät opettamaan, neuvomaan, kontrolloimaan, estämään, sulkemaan ja mitä tahansa toiselle, ettei tuo toinen pääsisi toteuttamaan itseään. Se tuottaa paljon ongelmia, ja karkeasti sanoen se on eläintieteestä tullutta uskoa, jossa vahvin voittaa. Kasvatuksen ja opetuksen tarkoitus on saada tuo julmuri aisoihin, mutta vakavalta näyttää, yltiöpäisen seksuaalisuuden ylikorostamisessa ihminen saadaan pidettyä eläimenä.

Kulttuurinen näkökulma on opin ja kasvun varassa, henkisen kehityksen. Mutta se vaatii taitoja, joilla ohjataan tätä kulkua. Yhteisöllinen ohjaus näyttäisi olevan niistä vaikeimpia.

Esimerkkinä kuvitteellinen yhteisö, jolla hallitsemisen himoa toteutuu, ja mielivalta kukoistaa, kun oppimisessa ei mennä eteenpäin, ja johtaminen on pielessä. Näytelmän henkilöt voivat olla esim. Raimo ylirasittunut, Kalle kiusaaja, Kaapo kieltäjä, Kullervo kiristäjä, Niilo naurattaja, Yrjö ylistäjä, Aatu alistaja, Maire mielikuvittaja, Asko asiallinen, Tommi tunteilija, Hertta humoristi, Hilja hiljainen, Sauli salaaja, Tauno touhukas, Petri piiloutuja jne. Näillä ominaisuuksilla pyritään hallitsemaan liiallisuudessa, estämään ja manipuloimaan yhteisön ilmapiiriä sekä toimintaa. Se on luonnollinen osa meidän identiteettiä, mutta sen ei tarvitse hallita.

Tommy Hellsten sanoo kirjassaan Virtahepo työpaikalla tätä henkiinjäämistaisteluksi. Hän nimeää nämä seuraavasti; valesankari, taakankantaja, syntipukki, näkymätön ja naurattaja. Henkiin jäämisen taistelun tunne tulee häviämisestä, putoamisesta maanrakoon, tukehtumisen tunteesta, tyhjyydestä, olemattomuudesta, ryhmään kuulumattomuudesta jne. Siinä on kyse osattomuudesta, mikä voidaan hyvällä toiminnan- ja ihmisten ohjauksella estää.

Luin jokin aika sitten Joel Haahtelan kirjan Adelen kysymys. Siinä tutkija etsii vastausta pyhimykseksi nimetyn henkilön ihmeteoista, ja totuus jää hyvin hataraksi. Näin myös yhteisön mielivalta ilmapiirissä mielikuvat kukkivat mitä ihmeellisimpiä tarinoita, eikä totuutta meinaa saada millään selville. Ja kuitenkin tulee olla ihmisiä huomioiva, ymmärtävä ja puolustava ote suhtautumisessa. Tunteet pitää aina hyväksyä, mutta niiden ei tule antaa johtaa. Vääryyttä ei tarvitse hyväksyä eikä huonoa kohtelua, johtajan tulee olla oikeudenmukainen, ketään ei tule uhrata muiden syyllisyyden vuoksi. Virallisella johtajalla on valtuudet johtaa pois mielikuvajohtamisen otteesta, ja luoda hyväksymisen ilmapiiriä. Se vaatii hyvää havaitsemista, ja selkeitä pelisääntöjä. Työssä tehdään työtä, ja sitä kautta johdetaan oppimista työnkuvan avulla huomioiden ihmissuhteiden tarpeet. Joskus voi olla niin, että tyydyttämätön työnkuva ja ongelmat siinä voivat aiheuttaa painetta ihmissuhteisiin ja luoda tätä ongelmaa.

Työtaitojen oppimisessa kuljetaan pikku tavoitteiden kautta suurempiin päämääriin.
Erilaisiin rooleihin pakotetut voivat joutua liian ahtaalle, ja tehdä jopa itsemurhan. Ne voivat olla joskus niin vaikeita, että olen jopa sanonut, että työpaikoilla pitäisi olla päivystävä psykiatri, ja vakinainen työnohjaaja. Eräs ratkaisu jonkun työnohjaajan ohjauksessa alkoholiongelmaisen vitsaukseen työpaikalla oli, että työkaverit haukkuivat hänet yhteisessä kokouksessa. Syyllistäminen ja häpäisy eivät ole hyviä keinoja ongelmien ratkaisuun. Alkoholiongelman taustalla voi olla tai olla olematta myös yhteisön valtaongelmat, jota alkoholisti pakenee juomalla. En ole nähnyt yhteisöä, jossa valtataistelua ei olisi ja jos sitä ei näe, uskoo tarinoihin, eikä havaitse. On olemassa myös työpaikkoja, joissa on hyvä henkinen ilmapiiri ja pyritään parhaimpaan, joskus liian täydelliseen, ja se tuo ongelmia. Yhdessä sellaisessa olin, ja yksi teki itsemurhan, ja 39 % loppuun paloivat. Nämä eivät ole helppoja asioita. Loppuun palamisen ongelmaksi analysoin täydellisyystavoitteet ihmisten suhteen, inhimillistä erehtymistä ei sallittu, vaikka ei lyöty toista, mutta ihailun kautta ajettiin liian suuriin yrittämisiin.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti