torstai 27. kesäkuuta 2019

JUMALAN SANA ON OSA ELÄMÄÄ VARTEN



Tulin sitten hyvälle tuulelle, kun luin jonkun yliopiston työryhmän kehittäneen pelin, jossa kielen oppiminen on huomattavasti helpompaa pelin avulla. Ja mikä mahtavinta, he uskalsivat kritisoida eri kieliä, kuten Englantia, niiden ongelmien vuoksi, ja myös opetusmenetelminä, kuinka ne opettavat väärin, koska ne ovat Englannin kielen pohjalta kehiteltyjä, ja eivät sovellu useinkaan muihin kieliin, ja oppimista ei tapahdu. Bravo. (Artikkelin löytää profiilistani twitter tililtä @NaumanenR Helsingin sanomien julkaisuna).

Tiedämme hyvin, että jotkin ihmiset suhtautuvat Raamatun kieleen, kuin se olisi Jumala ja pitävät sitä elämän lakina, jota on noudatettava kirjaimellisesti. Itse näen Jeesuksen opetukset monessa kohtaa yhteiskunnalliselta tasolta ja aikaan liittyneenä, jolloin ymmärrys on ollut sen mukaista. Jumaluus alkoi korostua, koska aika oli autoritäärinen ja Jumalille uskollinen, tietoa ei ollut. Jeesus persoonana tulisi nähdä monella tasolla, Jumalan poikana, jolla on yhteys syvällisen tason elämän voimaan, mikä pitää ihmisyyttä kokonaisena. Jeesus ei itse korostanut itseään, vaan Jumalaa, ja  Jeesuksesta on tehty kuvaa enemmän yhteiskunnallisista arvoista ja tavoista johtuen valtarakenteiden avulla, korostettu tietä totuuteen hänen kauttansa, vaikka jokaisen ihmisen on etsittävä se itse, löydettävä itsensä, ja se on Jumalan sekä elämän voima, mikä on jokaiselle yksilöllinen tie, totuus ja elämä. Tämän Jeesus toi mallina väkivallattomalle tielle. Sana on sen selittäjä, ja ymmärryksen synnyn osatekijä. Sana on kuin kuva, mikä avaa tietä ymmärrykseen, ja vasta etsimällä sanan ja kuvan merkityksiä, olemme totuuden tiellä, jossa on monia ulottuvuuksia.

Koska sana on ihmisyyden ydintä, ja usko on taas sanan veli, meidän tulee pyrkiä sille tielle, jossa Jumala puhuu meille sanan kautta. Pitkään hiljaisuudessa olleena tiedän, että sana tulee eläväksi, ja syntyy kuin Jumalan voimasta ja siksi se on monelle pelottavaa, koska siinä syntyy uusi, niin kuin Jeesuskin syntyi uudelleen, ja se syntyy myös jokaisen ihmisen kohdalla, jos sen uskaltaa vastaanottaa, uudestisyntyneenä. Tapauskovaisuus tulee monilta osin autoritäärisen kulttuurin tuloksena, ei uskalleta kohdata itseä, ja ajaudutaan sankarikulttuuriin, odotusten ja pelastajien koukkuun. Väkisin sanakielen avulla toisia alistavat ja sanakielen valtaa väärin käyttävät estävät myös ihmistä pääsemästä tähän vapauden ja jumalallisuuden yhteyteen. Se ei tarkoita sitä, että sinulla tulee olla koko ajan uudistunut kieli, vaan vanha saa olla mukana, mutta kumpikaan ei saa terrorisoida. Omaa ymmärrystä ei ole syytä nostaa muiden yläpuolelle Raamattua väärin käyttäen.

Väkivallattomuuden tie on avain hyvään oppimiseen, mielen tasapainoon ja välittävään rakkauteen. Inhimillisyys estää vakivaltaa ja vapauttaa ihmistä pois mielen pakkoreaktioiden ja mielivallan tieltä. Se alkaa inhimillisestä hoivasta jo ennen syntymää.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti