tiistai 1. syyskuuta 2015

IDENTITEETTIPETOS



Identiteetti on pysyvyyttä ihmisyydessä, minuudessa, jos sitä on, mutta onko se sitä aina, epäilen. Vahvimmillaan kehossa on niin voimakkaat reaktiot ehdollistuneina, puolustuksena ja reaktioina, että vatsan sisukset vääntyvät nurin, oksennus ryöppyää, hormonit sekoilee, aineenvaihdunta kääntyy ylösalaisin ja rauhastoiminnot äksyilee. Näihin lääketiede hakee vastauksia kemian ja fysiikan avulla, mikä on varmasti totta, mutta itse katson psyyken kaatavan vuoria. (olen siis freudilainen, haha, haha)

Kaikkein viheliäisin on psyykkisen puolustuksen aikaansaama identititeetti, jossa ihminen on pelosta ja ahdistuksesta niin ehdollisesti toimiva, ettei kykene enää tahdolla muuttamaan käytöstään. Tällöin kehollisesti ääreishermosto on yliaktiivinen ja luo jännitteitä ja levottomuutta kehoon, pääsääntoisesti juuri kehon ääriosiin. Tämä autonominen hermosto on tahdosta riippumaton, ja toimii niin kuin sen edellytykset on. Tällöin ihmisen tahtoon ja valintaan vaikuttaa pelko valiten reaktiomaisesti, jonka kehon jännitteisyys luo.

Pelolla synnytetty identiteetti ei ole ihmisen omaa luomusta, se on reaktioita, ja ehdollistumia. Kuinka vaaralliseksi se muuttukaan, kun ihmisen seksuaalisuus alkaa suuntautua sitä kautta? Tätä suuntausta kutsutaan joissakin näkemyksissä naisellisuudeksi vertauskuvallisesti. Nainen on heikko, ja siksi sitä hallitsee tahdon heikkous. Kun näitä näkemyksiä viljeltiin, ei ollut tietoa hermoston autonomisesta toiminnasta, jossa on sekä tahdonalainen, että tahdosta riippumaton puoli.

Identiteetin syntyminen pelosta tuhoaa ihmisyyttä monella tapaa. Näyttää siltä, että maailma on vain vahvojen luomus, jotka käyttävät valtaa väärin, uskomukset jylläävät, eikä ihmisellä ole todellista mahdollisuutta vapauteen ja valintaan. Niin monissa uskonnoissa mies luo naisen identiteetin pelolla. Yhteisöt, joissa mielivallalla hallitaan yksilöitä, on monien työpaikkojen ongelmana. Ennen piestiin koivunvitsalla, nyt piestään mielivallalla, jonka hulluutta on vaikea todistaa, sillä totuutta etsitään yhä ihmisten mielikuvista käsin.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti