sunnuntai 11. lokakuuta 2020

ÄIDIT VAIN, NUO TOIVOSSA VÄKEVÄT, JUMALAN NÄKEVÄT

 

Tuo lause on vahva, Lauri Viita on sen runoillut äitienpäiväksi. Itse muistin sen pitkään muodossa, äidit nuo väkevät, toivon he näkevät. Viita on varmasti halunnut äitien kunnioitusta, ja runo on mahtipontinen, nähdä Jumala. Viidan läheistä kuunnellessa minulle tuli erilainen käsitys kuin julkisuudessa hänestä on saatu. Hän oli raivoava öykkäri, joka piinasi läheisiään, mutta osasi kirjoittaa kauniisti. Usein se juuri kauneuden palvonta kertoo totuuden taakse.

Palvova jumalakuva kertoo ajan ihmiskuvasta, kuten ihmisyys on, niin sama on myös Jumala heidän käsityksessään. Suuria kumartelevat ylistävät aseman ja arvon vuoksi ihmisiä ja raivoavat heikommin arvostetulle. Minun ihmiskäsityksessä Jumala puhuu sisäisesti itselle, ulkoistettu Jumala synnyttää uskonnot, kun taas sisäistetty Jumala on kuin metafora, jonka kautta pääsee sanojen tielle, irti mielikuvituksen vallasta. Näkemykseni tulee psykoanalyysista, mutta luonnollisesti siellä ei käytetä tätä Jumala ilmaisua. Joku viisas sanoi yhtenä päivänä, ettei Jumalaa tule kutistaa omiin kuviinsa.

Kun pohtii Jumalaa ja ihmistä kunnioittavaa, palvovaa tai halveksuvaa käytäntöä historian valossa, kuva vie kauas. Kristinuskon syntinen Eeva on aloittanut naisvihan, jolla on saatu paljon pahaa aikaan. Kun sanoja tulkitaan kirjaimellisesti, se estää kokonaiskuvan näkemistä ja silloin ei osata lukea vertauskuvien kautta, eikä avata metaforia. Islamin uskossa naisviha on hyvin konkreettista. Osittain on niin, että meidän mielen rakenteesta johtuu se, että kuvia on katsottava erilaisena kuin ne sanamerkitykseltään puhuvat. Mieli voi muuttua kaksipuoliseksi, liian heijastavaksi, ja näemme asioita peilinä. Unitutkija psykiatri Carl Jung sanoo, että unet ovat aina yksilöllisiä, vaikka yhteisiä arkkityyppejä on löydettävissä.

1856 syntyneen Sigmund Freudin sanotaan siirtäneen syyllisyyden naisesta/äidistä lapsiin. Syntikäsitys on siirtynyt aika ajoin ihmisistä toisiin. Tänä päivänä syylliseksi voi joutua homot, vanhukset, äidit, isät jne. ylipäätänsä erilaiset. Aina kun syylliseksi nimetään joku yksilö tai ryhmä, asian käsittely jää taakse. Syntikäsitys ei kestä useinkaan asiallista tarkastelua. Tunnemme mielen toimintaa jo niin paljon, että olisi syytä alkaa käsittää sen vaikutusta ihmisen ymmärrykseen.

Vainoaminen on johtanut joukkomurhiin, sotiin, ryhmien vainoihin, yksilöiden tuhoamiseen jne. Itselläni suuren surun on tuonut äitien pakkosterilointi Suomessa aina vuoteen 1969, jolloin fiksuja äitejä steriloitiin ja häpäistiin järjettömästi. Naisille kirjoitettiin mielisairaan paperit, että toimenpide voitiin suorittaa lain puitteissa. Suomessa noin 4000, Ruotsissa huomattavasti enemmän. Toimenpide oli paljolti sosiaalipoliittinen, virkamiehet kävivät tekemässä diagnoosin, ja lääkäri allekirjoitti. Suuri perhe riitti oikeuttamaan teon. Kun ajattelemme yhteiskunnallisena kustannuksena asiaa, se ei ole itsestäänselvyys. Suurperheistä saattoi kasvaa liuta täyspäisiä työntekijöitä yhteiskuntaan, sosiaalinen kyky huomioida toista tuli oppina kodista, ei aina, kun taas joku yksilapsisen perheen lapsi sairastui vaikeisiin psyykkisiin ongelmiin kasvatuksen tuloksena ja synnytti huomattavat kustannukset.

Äitien asema synninkantajana on tosi rankkaa ja siitä purkautuu suurta vihaa ja ongelmia perheisiin. Uskonnot ovat tuottaneet perheisiin mittavia ongelmia antaessaan miehille vallan hallita naisia, alistaa heidät arvottomaksi, mutta ei valtioita ja yhteiskuntia voi vapauttaa raskaiden tekojen vastuullisuudesta. Lapset oppivat, ettei vanhempia tule kunnioittaa, sen voi nähdä viime vuosikymmenien ajan syydetyistä artikkeleista ja median haastatteluista, ei ole ihme, jos lapset syyllistävät vanhempiaan ja hyppivät silmille. Kun maailmaa hallitsee ihmiskuvat, jotka perustuvat apinaoppeihin, ei osata erottaa henkistä kehitystä fyysisestä, ja tulos tuppaa olemaan ongelmallinen. Mielenterveydestä ja tunteiden kehityksestä on jo runsaasti tietoa niin, ettei uskomuksien varaan tarvitse päätöksiä, lakeja ja käytäntöä valita. Henkisen tien kasvu on aivan erilainen kuin fyysisen, fyysisyys luo alustan, jossa henkisyys elää. Tunne-elämä on omalakisensa, siitä on monet todisteet korkeiden asiantuntijoiden todistamina.

Vanhemmilla ihmisillä on usein kyky nähdä ennakoivasti, suhteuttaa sitä menneisyyteen oppien siitä, ratkoa asiaa sillä tietämyksellä, mikä on kertynyt. Suurin osa vanhemmista toimii viisaasti, ja osa on todella ilkeitä, niin lapsissa kuin vanhemmissakin, puhumattakaan virkakoneistosta.

Raija 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti