perjantai 3. heinäkuuta 2015

EPÄILEVÄT TUOMAAT


Epäileväistä ihmistä pidetään jotenkin fiksuna ja jos vielä moralisointi on lisäkkeenä, häntä jo ylistetään. Tästä ei ole kaukana luulot, jotka voivat alkaa johtaa todellisuutta. Epäily on ihan tervettä, jos kykenee tekemään tutkimuksia ja epäilee myös itseään välillä. Sokea uskominen on rankkaa, siitä syntyy monia uskon sotia ja käsittämättömiä vihan tunteita ihmisten välille.

Sain suututettua muutama aika sitten paria järjestelijää, kun en saanut selvää heidän suunnitelmistaan, molemmat puhuivat toisin. Minun oli vaikea saada selvää suunnitelmasta, johon itsekin osallistuin tapahtumassa, että olisin ollut oikeaan aikaan paikalla. Sanoin heille, että he puhuvat eri tavoin asiasta. Mutta sitä ei olisi saanut sanoa, sillä uskomuksissa on luotettava uskomuksiin, ei tietoon. Uskomuksissa on vahvana usko auktoriteettiin, heihin, joille valta on annettu, luottamusta kyselemättä. Heillä ei ollut varaa myöntää, että tiedottamisessa olisi tullut virhe. Minulle taas tieto oli tuiki tärkeää, että olisin osannut toimia asian suhteen.

Tietoa pitää kunnioittaa, mutta myös epäillä, sitä on voitava korjata, ja loogista näkemystä saa perään kuuluttaa. Aina se ei ole mahdollista, mutta joskus se vaan on pakko, että voidaan toimia yhdessä. Ymmärryksen syntyminen on pääasia, mutta helppoa se ei aina ole. Ihmisten havainnot samasta tilanteesta voivat olla toisistaan poikkeavia, joskus puhumme toisin kuin kuvittelemme puhuvamme. Vuorovaikutus voi olla yhtä sekamelskaa, eikä johdonmukaisuudesta ole tietoankaan.

Mistä tulee tämä suomalaisten heikko kyky sietää epäonnistumista ja myöntää virheensä? Kuitenkin on niin, että meillä kaikilla on erehtymisen ongelma ja pitääkin olla, sillä muuten olisimme hirviöitä, tietoa on liian vähän, sitä pitää paikata, eikä kukaan ole kuningasta kummempi. Mielipideoikeutta pitää olla itsekullakin. Vahvasti autoritaarinen kulttuuri tuottaa vahvoja auktoriteetteja. Ongelma on siinä, että meillä on liian vähän demokratiaa ja usko hierarkkisesti toimimiseen on sokeaa. Emme kuuntele riittävästi toisiamme. Ei ongelma ole siinä, ettei uskoisi ja kunnioittaisi auktoriteetteja, vaan siinä, että tieto on epäselvää ja joutuu menemään mukaan sokkona.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti