keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

NE ROOLIT, NE ROOLIT



Roolit voivat olla ihmiselle sekä vankila, että positiivinen suoja, ja ne voi mennä liiallisuuteen. Ne jäsennetään annettuihin, otettuihin, virallisiin ja epävirallisiin. On älykön, muistajan, siivoojan, puhujan, kiusaajan, ylentäjän, alentajan, tuomarin, uhrin jne. rooleja. Roolit ovat usein hierarkkisia valtarakenteita ylläpitävä yhteiskunnallinen ilmiö. Ihmistä ei nähdä omana itsenään, vaan roolin kautta, toimittajan planttu, lääkäri, poliisi, opettaja, valehteleva poliitikko, sarjamurhaaja. Roolit liittyvät yhteisöön enemmän  kuin yksilöön, jossa identiteetti on merkittävä liima. Mediassa keskustellaan nyt siitä, onko oikein, että Maria Ohisaloa on nimitelty jääprinsessaksi. Tällöin toimittaja käyttää valtaa, jolla luokitellaan, ja käyttää ammattiroolissa ennakkoluulojen viljelyä mielikuvien avulla.

Perheissä roolit voivat olla erityisen rankkoja. Useimmiten ne ovat redusoitavissa yhteiskunnan arvoihin. Kun nainen on arvoton, arvottomuus tulee mukaan ihmissuhteisiin asenteina, mitä ei aina huomata. Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu sosiaalisten yhteyksien syntymän olevan eriarvoista, puhumme toisille, toiselle emme. Se lienee siis vaikeaa, mieltymyksemme ja kiintymyksemme sanelee ehdot sille mitä haluamme ja mistä puhumme. Olen nähnyt kaikissa yhteisöissä tämän ongelman, mikä voi kaventaa paljon henkisyyttä ja osittain myös positiivisuuteen johtavan tien, erittäin harvoin ihmiset yhteisöissä kykenevät vapaasti kommunikoimaan, kuuntelemaan, hyväksymään ja kuulemaan toista.

Valta, johon ihminen pyrkii yhteisössä, on useimmiten taustalla roolin ottoon, tai se annetaan, huolehdi sinä, sillä me olemme heikkoja. Joku joutuu ottamaan vastuuta enemmän kuin ehkä jaksaa, ja lopulta ilmoittaa, etten enää huolehdi tästä, ja yhteisö on hetken hädässä, kunnes taas tyrkytetään jotakin roolia. Hyvät organisoijat osaavat jakaa rooleja ja vastuuta viisaasti. Ylivaltaa käyttävät kaikki, jotkin enemmän, jotkin vähemmän, asemoitu valta voi olla sekä vaurioittavaa että rakentavaa.
Rooleissa näkyy vallan käyttö erityisesti vaikenemisena, ylipuhumisena, aiheiden estämisinä, vähättelyinä, mitätöinteinä jne. esim. hiljaisen rooli, se on voinut jatkua pitkään, henkilö ei ole saanut osallistua, muut ovat jyränneet. Usein näitä selitetään luonteenpiirteillä, ei halua jne. koska ei haluta puuttua vallan väärin käyttöön, koska asemat ja roolit pönkittävät valtaa. Yhteisössä joku on voinut saada muistajan roolin, siivoojan, ruuanlaittajan, huolehtii liikaa muista, esim. isät, joiden vastuulle sysätään perheen elättäminen. Joku on voinut saada älykön roolin, ja kaikki tiedämme, ettei kukaan voi olla ainoastaan älykäs, jossakin asiassa hän voi olla, jossakin tyhmä. Roolit rajaavat paljon ihmisen elämää, syyllinen ei osaa mitään, tuntee väärin, sanoo väärin, tekee ylipäätänsä kaiken väärin, ja saa inhoa päällensä enemmän kuin muut.

Kun roolit tuottavat ahdistusta, on hyvä kurkistaa roolin taakse, mitä se kätkee. Mielen murtajia ovat; menettäminen, pettäminen, ja hylkääminen. Hiljainen on voinut kokea itseilmaisun menettämisen ja hylkäämisen, älykkö omana itsenä olemisen, hänet on petetty, hän on menettänyt itsensä, hänet on hylätty omana itsenään, hän on menettänyt ihmisoikeudet. Roolin avaaminen voi helpottaa huomattavasti elämää ja ymmärtää historiallisia merkityksiä niiden takaa. Naisen rooli on tunnetusti syntinen ja heikkoälyinen. Vapaana ja vapaasti valitessaan olemisen tavan, vaeltaen eri rooleissa, ihminen tavoittaa yleensä enemmän.

Eriarvoisuus on roolien syntymässä merkittävin vahingon tuottaja, se luo pohjaa luokittelulla ja usein syy yhteisön ongelmiin. Vielä on pitkä matka suomalaisilla kunnioituksen oppimiseen.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti