tiistai 29. maaliskuuta 2016

TURHAA, AIVAN TURHAA



Päiväkodeissa, kuten kotipalveluissa, kouluissa ja laitoksissa on raportoitava kirjallisesti hoidettavien ja opetettavien kanssa käytyä kehityskeskustelua opetus ja hoitosuunnitelmineen useaan otteeseen vuoden aikana. Ammatti-ihmiset selittävät laajoin sanakääntein kehitystä ja oppimista, kun selityksien sijaan riittäisi merkintä, ops/hs. käyty läpi, mitä ja miten. Ei ammatti-ihmisten tarvitse selittää omaa osaamistaan, se on oikeus, mikä on saatu tutkinnossa. Tällainen hallinnallinen tyyli on pesiytynyt hallintoviranomaisilta, koska heidän on saatava varmistus vastuusta lain puitteissa. Kirjaaminen vie runsain määrin sitä aikaa, mikä voitaisiin antaa kohtaamiseen, kuulemiseen ja ohjaukseen.

Työpaikoilla kuluu runsaasti aikaa tietokoneen kanssa taisteluun. Se vie aikaa palvelun kehittämiseltä, kuten monet lääkärit ovat asiaa valottaneet. Varsinaisesta työtehtävästä otetaan melko iso siivu hallinnollisen tyylin ylläpitämiseksi, eikä se tuota ammattiosaajille hyvää, vain hallintokoneistolle. Tässä on menty liiallisuuksiin. Raportointi on toki tarpeen, mutta ei niin laajamittaisesti, mihin nykyään on menty. Tietokoneet vievät ammattiosaamisen pieleen ottamalla ajasta liian suuren siivun.

Työssä siis askarrellaan toissijaisia asioita, mutta niin on myös ihmisen kehityksen poluilla. Lapsia koulutetaan tiedollisella puolella kielen oppimisen varmistamiseen, kun taas tunne-elämä jää sivuun ja kehitys vääristyy normaalista luontaisesta kehityksestä, niin kuin se sisäisesti on. Kun tunne-elämä jää sivuun ja/tai se unohtuu sanakielen kanssa kilpailussa, tuloksena on seksuaalisuuden nousu johtamaan kokemuksia, jossa pääpiirteenä on mielikuvien jatkuva virta aistimuksissa. Liialliseen puolustustilaan joutunut psyyke tuottaa seksuaalisuutta ja käänteistä kokemusta, harhaisia näkyjä, pelko heijastuu. Kehoaistimukset alkaa johtaa näkemyksiä ja valintoja. Hyvässä minuuden kehityksessä annetaan tilaa sisäiselle prosessille, jossa tunne-elämä, keho ja kieli tasapainottuvat vapauden tilaan, eikä mikään niistä pääse johtavaan asiaan, ja ihminen kokonaisuutena toimii.

Elämällä ja asioilla vain pitää olla merkitys, joiden kehityskaaret on tunnetusti tietynlaisessa arvojärjestyksessä. Mitä hyödyttäisi ketään, jos keskustelisimme ja pitäisimme vuorovaikutusta ilman sanojen merkityksiä, ja pitäisimme yllä keskustelua itsearvoisesti. Kuitenkaan unohtamatta, että vakavuus on tärkeää ja huumorillekin löytyy paikkansa.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti