sunnuntai 2. tammikuuta 2022

PIDÄ HUOLTA

 

 

”Pidä huolta itsestäs ja niistä, jotka kärsii” laulaa Pave Maijanen tunnetussa iskelmässä. Tuntuu siltä, että huolia saa kertoa vain iskelmissä. Minulla on huonot käsitykset psykologian ja psykiatrian hoitoavusta. Kohdallani ei huomioitu kohtelua, rikoksia, jotka minulle tehtiin, vaan etsittiin syitä persoonallisuudestani. Ympäröivää todellisuutta ei huomioitu, ikään kuin väkivalta ei aiheuttaisi ongelmia ihmiseen, vaan ihminen kuvittelee asiat. Tämä on myös alkuperältään freudilainen näkemys, lapset kuvittelevat seksuaaliset kokemukset, fantasioina ja haluavat naida vastakkaisen sukupuolivanhempansa kateuden seurauksena. Myös itsetunnolla selittäminen on usein diagnoosina, eikä todellisia tapahtumia oteta huomioon.

Olen puuttunut elämäni aikana useampiin kaltoin kohteluihin, ja saanut niistä aina rangaistuksen.

Koulutuksessani sosiaalialalla ei käyty läpi syrjinnän ja väkivallan mekanismeja. Yksi päivä oli sosiologin luentoa, jossa luennoitsija kertoi Etelä-Amerikan alakulttuurin valtamekanismeja ja alistamista. Ikään kuin kaikissa sosiaalisissa ongelmissa katsotaan vain tuloksia, eikä avata ongelman syntyä.

Halujen ja tahdon käsityksistä olen lukenut lähinnä filosofian professori Timo Airaksisen kirjoista. Siinäkin näyttää siltä, että katsotaan tuloksia, ei syitä ja seurauksia. Monet kerrat olen kysynyt, kuinka niitä mitataan, voiko reaktio olla tulosta opituista, opetusvirheestä, enemmän kuin valinnasta tahtona ja haluna.

Kuinka paljon lasten käytöshäiriöissä on kysymys opetusvirheestä, huomioimattomuudessa koko persoonallisuuteen nähden? Luin joku aika sitten leeniikonen.fi Suomen lastensuojelutilanteesta, se on huolestuttavaa.

Ihmiset tavallaan pakotetaan tarinoiden kautta rinnakkaistodellisuuteen, ja jos on oppinut näkemään totta, valhetarinat ovat helvettiä, ne ovat uskontoa, pakottamista uskomaan. Kommunismissa ja uskonnoissa on sama kaiku, usko siihen mitä sanotaan, ei siihen mikä on totta ja tapahtuu. Valhetarinat tuovat totuutta, mikä on kehittynyt mielikuvien kautta yhteisövallassa.

Valta tiedon levittämiseen on hierarkkista ja tarinoiden maailma saa tulla näkyviin, ei todellisuus, mitä tapahtuu. Muutamia vuosia sitten sanoin mielipiteeni naisen alistamisesta seksuaaliseen hyväksikäyttöön pornon avulla, jolloin vaikutusvaltainen äveriäs mieshenkilö ilmaisi paheksuntaa, ”Mitä sinä tulet tänne sanomaan mitään.” Valta-asemassa on usein helppo huudella.

Tarinoiden maailma vie pois sen todellisuuden, mikä oikeasti tapahtuu.

Maailmaa hallitsee luonnontieteelliset näkemykset, niin johtamisessa kuin tiedon rakentumisessakin. On kuin koko elämämme arvot olisivat siittäminen ja suvun jatkaminen, mikä määrittelee ihmisyyden oikeuksia, sukupuoliroolien ihmisyys. Vahvimmat määräävät tahdin, eikä muilla ole oikeuksia elämään, henkisen kehityksen oikeutta, ymmärtämisen kulttuuria, jossa arvot jäsentyisivät kaikkien oikeuksiksi hyveiden avulla.

Näyttää siltä, että kulttuurin tavat vievät vasta juoruilun eetokseen, se on vallan väline, tiedon rakentuminen ihmiskunnassa. Tästä kerrotaan kirjassa ”Ihmisen lyhyt historia.” Yuval Noah Harari. Luulot ohjaavat näkemyksiämme. Jos emme opi ymmärtämään elämää kuin luonnontieteiden kautta, tai kaupankäynnillä tai hierarkkisen aseman kautta, kulttuurit eivät kehity. Toteamalla, se on vain elämää, ikään kuin hyväksymme pahuuden ja toistemme tuhoamisen, sen sijaan että pyrkisimme kehittymään kohti korkeampaa moraalia, elämän suojelua ja ihmisyyden kehittymistä tavoitteelliseen hyvään. Kulttuurit kulkevat syyllistämisen kuorman avulla, mikä tuhoaa oppimisen polkua. Kun kuljetaan huonon kohtelun tietä, jatkuva psyykkinen puolustus estää ajattelun kehittymistä. Hierarkkisen vallan tukeminen voi vaikeuttaa löytämästä aidon uskon Jumalan johdatukseen, ja se vie uskon tapoihin, eikä siinä ole tervettä auktoriteetin kunnioitusta viisauden ymmärtämiseksi. Ihmiset päättävät, mikä on Jumalaa. Jumalan vastaanottaminen vaatii kontrollivapautta muiden ihmisten taholta aikuisuuden iässä, lapsena me opetamme mielen vapautta valintaan.

Ihminen oppii kontrolloimaan itseään jo pelkästään esim. virtsan pidättämiseksi. Se on kehonhallintaa, mutta mielen täytyy olla vapaa, että halu ja tahto voisi toteutua itsemääräytymiseen. Me opimme pääsääntöisesti sanakielen kautta, tunnekokemukset sitouttavat, kun ne ovat vapaasti syntyviä, ei ehdollistettuja. Että valinta voisi säilyä vapaana, on mielen säilyttävä vapaana.

Vallan väärinkäyttö vuorovaikutuksen avulla, hierakkisin menetelmin ja aseman turvaamana, mielikuvien muuttamisena totuudeksi, pitää yllä mielen terveysongelmia, jopa sairastuttavat vakavasti. Näitä ei soisi pidettävän valittamisena vaan ihmisoikeuksien puolustamisena, hyvän rakentamisena. Henkinen kehitys ihmisyydessä ihmisyyteen vaatii kulttuurin kautta havainnointia, kuvaamista havaitsemisen pohjalta ja toden havaitsemista ja loogisuuden kykyä tietojen viidakoissa.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti