torstai 11. heinäkuuta 2019

NE ÄRSYTTÄVÄT MIELIKUVAT



Mikä ärsyttää, kuka saa sinut raivoon mielipiteillään, milloin tekee mieli ottaa tuomioleka kouraan, ja iskeä tainnuksiin? Olen havainoinut, että osa mielikuvien esille tulemisessa on vahvasti tuomioon liittyvää ja osa ihmisoikeuksia puolustavaa taistelua. Ihmiset käyvät jatkuvaa mielikuvasotaa oikeasta ja väärästä, minun ideologiani, ajatukseni tai tunteeni on parempi. Useat käyvät sotaa periaatteellisesti ja tietoisena ihmisoikeuksista, kunnioittamisesta, jolloin halutaan kaikille ihmisille oikeus ihmisyyteen ja hyvään elämään. Toisenlainen taistelu käydään vallan saamiseksi, toisen alistamiseksi oman näkemyksen alle, ainoaksi totuudeksi luokitellen. Tärkeää olisi huomata, että totuudessa voi olla monta näkökulmaa, jotka rakentavat kudoksen, ja vaikuttavat toisiinsa.

Ennakkoluulot ahdistavat äärimmäisyyteen, enää ei uskalleta kohdata ihmistä avoimesti, josta on puhuttu pahaa, luotu negatiivisia mielikuvia, vain oman vallanhimon siivittämänä ja/tai pakkomielikuvien alla yhteisön painostuksesta, sillä rangaistus voi olla kova vastaanpanijalla. Mielikuvat ahdistavat toisten sulkemiseen pois ryhmästä, sosiaalinen ahdistus repii hajalle ihmisen mieltä.

Negatiivisten mielikuvien uhrit joutuvat jatkuvan hyökkäyksen kohteeksi. Ihmisillä on useimmiten omia ahdistuksia niin paljon, etteivät he jaksa ajatella uhrin asemaa. Jos joku menee ja kysyy kymmeniä vuosia ahdistuneelta, ihmiseltä, kävitkö elokuvissa, mitä kuuluu, oletko laihtunut, tekikö hän itsemurhan, saattaa raivo ja viha nousta kysyjää kohtaan hyökyaallon lailla, pahimmassa tapauksessa murha-aseet nostetaan piiloistaan, ja vähintäänkin kyselijä suljetaan ryhmästä pois. Alkuperäinen kysyjä ei välttämättä joudu maalitetuksi, osan saa useimmiten yhteisön arvottomimmaksi luokiteltu, heikkous vain vahvistuu hänessä, lopulta pelko alkaa näkyä levottomuutena ja se saa aikaan kehäkierteen, koska pelkoja ei kestetä nähdä, heikkoutta.

Näitä uhreja jos hyökkääjiäkin hoidetaan psykiatrien ja psykologien vastaanotolla, etsitään persoonasta vikaa, mikä ärsyttää ja yritetään saada uhri vaikenemaan, ja muuttamaan tapojaan. Mutta tämä ei auta, sillä ongelman villakoira eivät ole uhrit ja hyökkääjät, ongelman ydin on ilkeät ajatukset, siksi vihapuhetta tulee karsia ja kriminalisoida se. Uhrit juoksevat hoidossa ja uusia syntyy jatkuvasti. Uhrin asema voi helpottua hetkeksi laverilla maaten, mutta itse ongelmaa se ei poista. Näyttää siltä, että tuomareiden rooleissa on enemmän ongelmia, ja he tuottavat valheellisia mielikuvia, he ovat vallan alaisia. Ongelman juurisyy on yhteisöllinen, joka hamuaa mielikuvia hallitakseen yleistä ilmapiiriä. Se on inhimillistä, se pitää ihmistä tasapainossa. Joku viisas journalisti sanoi joskus, muuhun emme voi puuttua, mutta valtaa voi rajoittaa.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti