sunnuntai 12. helmikuuta 2017

ÄITIYDEN HALVEKSUNTAA



Lapsen imettämisestä julkisella paikalla nousee silloin tällöin kohu. Nyt se tuli esiin Jyväskylässä huoltoaseman kahviossa. On huolestuttavaa, että normaalit asiat ärsyttävät ihmisiä. Eivät eläimetkään mene piiloon imetyspuuhissaan. Tällä kertaa kyse oli toisen naisen ärsyyntymisestä, imettämisen näkemisestä. Milloin naisesta tuli häpeän kohde ja projisoiko ärsyyntynyt nainen omat kokemuksensa äitiin? Ehkä kysymys on laajuudessaan naisen seksualisoimisesta, hän ei ole enää ihmisoikeuksin varustettu ihminen, vaan kohde, johon ladataan odotuksia. Usein imettämisestä ärsyyntyvät miehet, jotka eivät osaa pitää seksuaalisia yllykkeitään kurissa.

Seksuaalisten yllykkeiden jatkuva ruokkiminen on ehkä suurin syy siihen, ettei näitä pystytä hillitsemään. Taustalla on sekä tunteiden hoitamattomuus, että jatkuva elämysten virta tajuntaan ulkoisista lähteistä. Jos ja kun tietoisuus on väkivalloin syötetty opiksi, jossa pakko hallitsee, myös aistimusten elämyksellisyys ja seksualisoituminen vahvistuvat aistimuksissa. Ihmisestä tulee yliaistimusten orja, yllykkeiden toimeenpanija. Vastuu siirretään yksilölle, nämä pitäisi hallita, mutta pelon ajama ja ylimielisyyden ahtaama mieli ei ole hallittavissa, ja siksi yksilön vastuu on liioiteltua. Oppeihin pitää saada puuttua.

Äitiyden halveksuntaa ja ylimielisyyttä on myös äitiyden vallan ylikorostaminen. Joku julkkis julisti mediassa kuinka hän vaatii lapsiltaan täydellistä peräänantamattomuutta harrastuksien toteuttamisessa ja ehdottomasti aina kun ne ovat kohdalla, vaikka pakottamalla. Tämä kuvitelma, että ehdottomuus tuottaisi periksi antamattomuutta, on järjetön. Se tuottaa tuskaa lapselle, jonka hän voi purkaa pakkomielteenä joskus ulos. Äidin toiveiden toteutuminen lapsen kautta tuottaa loppuun palaneita lapsia, jotka suorittavat elämää. Lapsen into on ainoa oikea lähestymistapa, joka tuottaa hedelmää ja toimintaa, myös periksi antamattomuutta, silloin kun se on viisasta. Edm. pakottaminen lapsiin kohdistuneina pitäisi johtaa lastensuojelun puuttumiseen, se on väkivaltaa.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti