lauantai 24. syyskuuta 2016

RASISMIN VASTAISTA PÄIVÄÄ



Olemme hyvän asian puolesta tänään. Jopa pääministeri osallistuu rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Joku kommentoi hänen osallistumistaan, onko se sopivaa. Ranskan presidentti ja Angela Mergel kävelivät yhteisrintamassa Pariisissa, kun terrori-iskut oli tehty lehden toimitukseen. He seisoivat yhteisrintamassa.

Rasismin voi ymmärtää laajemminkin kuin rotusyrjintänä. Se on syrjintää ihmisyyttä kohtaan. 

Kansallissosialistit kaasuttivat hengiltä juutalaisia, mielisairaita, tiedemiehiä ja kadun tallaajia vain sillä perusteella, että joku naapuri oli ilmoittanut epäilevänsä henkilöä jostakin. Tällöin vaino oli hyväksyttyä ja yleinen ilmapiiri syrjintää suosiva. Syrjinnän vastaisuus on hyväksyttävää jopa pääministeriltä.

Syrjintää tapahtuu päivittäin monen ihmisen kohdalla. Syrjinnän kohteeksi ovat Suomessakin joutuneet vammaiset, mielisairaat tai muutoin poikkeavat. Sitä on olemassa sekä virallisesti että epävirallisesti. Ei ole kysymys ainoastaan ennakkoluuloista, vaan syvemmältä löytyy oppeja ja asenteita runsain määrin jopa tieteen piirissä. En ole pystynyt antamaan anteeksi ihmiselle, joka haukkui minua skitsofreenikoksi. Se, että en ole kestänyt väkivaltaa ja olen siitä oirehtinut mielenterveyden kohdalla, ei ole skitsofreniaa. Historian tuntemus on tosi tarpeeseen tänä päivänä, on surullista, että opetusministeri on ajamassa sitä vapaaehtoiseksi.

Olen kokenut syrjinnän luita ja ytimiä myöten, aina virallisia tahoja myöten. Olen pohtinut kohdallani sosiaalisen syrjinnän vuoksi eutanasiaa, sillä niin raskaana olen kokenut sen voiman. Ja olen tullut siihen tulokseen, että oikeus pillerillä elämän päättämiseen pitäisi suoda suuren kärsimyksen ja tuskan vuoksi. Tuskaa pitäisi voida verrata syövän aiheuttamaan ongelmaan.

Niin vaikeaa näyttää olevan ihmiselle toisen ihmisen kunnioittaminen.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti