tiistai 30. toukokuuta 2023

KUN LUONNE KATOSI

 


Rakkauden, välittämisen ja väkivallan erilaiset vaikutukset ihmisyydessä hämärtyvät liian usein toisten hallitsemiseen pyrkivissä näkemyksissä ja tavoissa, vapauden riistoissa, joita yksilöt ja yhteisöt rakentavat. En ole vastuuttoman vapauden kannattaja, rajoja tarvitaan suojaksi, olen järjettömän toisten kontrolloinnin vastustaja, jossa voi olla enemmän ilkeämielisyyttä ja vallan ilmentymää kuin hyvää tahtoa, mikä kertoisi toisesta ihmisestä todellisena, myös ihminen itse voi arvioida väärin itsestään. Parempi on välttää arvostelua ja antaa elämän virrata erilaisuuksien rikkauksina. Monet vuorovaikutukseen liittyvät ongelmat tulevat hierarkkisista valtajärjestelmistä, jossa yläpuolella oleva tai siten kokeva tulkitsee toista ihmistä, hänen tunteitaan ja kokemuksiaan, oireita, ikään kuin tietäväisempänä kuin kokija itse. Alapuolellakin olevaksi kokeva voi kiristää. Puhun usein siitä, miten koen toiset ihmiset, tuodakseni esiin sen, että väkivalta tuhoaa ihmisyyttä ja kunnioituksen selkeyttäminen toisi hyvää jokaiselle.

Ihminen on kohde, jota operoidaan, mikä juontaa juurensa usein lääketieteestä ja/tai uskonnoista, joku on suurempi kuin elämä itse, sen sijaan, että tarkasteltaisiin syitä ja seurauksia tekojen suhteen, haava syntyy, kun isketään kirveellä.

Kovin usein me haluamme luokitella ihmisen tietynlaiseksi, on luonteenpiirteitä, joilla selitetään, kerätään todistusaineistoa vimmalla, todistaaksemme sen, että tiedämme mitä toinen on, ja ei niitä voi pois täysin selittää, niitä on. Arvostelu on useimmiten enemmän vallan ilmentymää kuin totta. En uskalla kenestäkään tehdä luonteenpiirteistä analyysiä, en ole ammattilainen ja toisaalta katson, että ne tuottavat niin paljon ongelmia ihmisten välille, jopa rikkovat heidän välinsä, ettei sitä ole hyvä harrastaa. Tämä psykologisoimisen valta unohtaa sen, että arvioidessaan toista, se voi olla omaa heijastusta kokemuksista, ei aina, joskus se on objektiivista arviointia. Näitä ilmenee, jos on kysymyksessä nk. normaali vuorovaikutus, jossa on puheoikeus kaikille, itseilmaisuvapaus ja jota tavallaan pidetään ihmisen heikkoutena ja vahvuutena, mutta joiden tasoa voi tarkastella niiden laadusta käsin, väkivaltaisessa ilmenee huomattavasti enemmän toisen kontrollointia ja jossa syrjintää harrastetaan antamatta ihmisoikeuksia. Luonteenpiirteinä tunnetuimpia lienee ekstrovertti ja introvertti, muitakin on, laitan loppuun yhden sivuston, jossa määritellään asiaa. Asiat eivät aina vain ole yksilöllisiä koettuja harhoja vaan todellisia tapahtumia, ne eivät ole kuviteltuja, tunteita ja luonteenpiirteen ominaisuuksia, vain yksinkertaisesti teoista syntyviä reaktioita, joissa ihmisen on luonnollista kokea.

Jonkin verran olen tehnyt psykologisia testejä itselleni ja saanut niissä tulokseksi aina erilaisen luonteenpiirteen selityksen ja pystynyt sen yhdistämään elämäntilanteisiini ja ihmisyyden oikeuksiini, tietoon ja tiedostamiseen. Luonne siis voi muuttua. On huomioitava se, mitä yhteisössä sallitaan, mitkä ovat oikeudet, mistä rangaistaan ja vallan ulottuvuudet. Pahan trauman jälkeen en kestänyt ollenkaan iloa, eli perusluonteeni ei tullut esiin, vaan ahdistuksen tuoma vaikutus muutti luonnettani. Kun kohtaat ihmisen, jonka olet nähnyt positiivisena, iloisena, keskustelevana, huomiovana ja toinen henkilö kertoo hänestä toisenlaisena, voi olla kysymys siitä, ettei tämä toinen henkilö ole kohdannut häntä tunnetasolla, ei ole syntynyt tunnesidettä tai elämäntilanne on toinen, erilainen ihmissuhdetaso, vaikka asiointi kaupassa. Tunteet voivat sekoittaa luonteen ominaisuuksia, jopa tuhota niitä. Pahassa masennuksessa en ollut liikkuvainen laisinkaan ja sitten nousuvaiheessa liiallista liikuntaa, kun paineet ajoivat juoksuun ylikierroksilla.

Luonteenpiirteet voivat hämätä, jos ihminen on iloinen ja vuorovaikutteinen, piirre on juurtunut, vaikka lapsuuden oikeutena itseilmaisussaan nauttia ja iloita itsestä ja toisesta ja sitten se katoaa. Etenkin uusissa suhteissa on kuherruskuukauden tapaisia ihastuttamisen tavoitteita, tai eri paikkoihin liittyvinä mahdollisuuksina, työelämässä ja/tai kotona ilmenee masennusta ja ahdistusta, tunnepuoli ei pääse esiin, jos siihen ei ikään kuin vahingossa ajauduta ja ilmenee toisessa paikassa ylireagointina. Yhtäkkiä joku asia voi tuoda voimakkaan tunteen esiin ja asia näyttää täysin epäloogiselta, asian käsittely voi olla häpeän alla, kiellettynä kokemuksessa ja vaatii erityisen luottamuksen ja turvallisuuden esiin tullakseen. Ihminen, josta voit nähdä vain luonteen iloisuuden puolen, voi kantaa suurta surua sydämessään, hän ei jaksa suruaan, tai pakenee sitä.

Vaikeimmaksi ja tuhoavimmaksi näen kaltoin kohtelun seuraukset, jotka voivat tuhota koko ihmisyyden, hävittää kaiken ihmisyydestä, luonteen, tunteet, kehon ja kaiken. Yhdessä psykologisessa testissä sain narsistista piirrettä kirjoitusosiossa, muuten ei esiintynyt. En tiedä minkä tasoinen testi oli ja oliko se luotettava, se oli yksityinen firma, eikä se selitä luotettavuutta, myös julkiset ja valtion tarjoamat voivat olla ideologisoituneita. Tuossa testivaiheessa olin nousemassa ylös pahasta traumasta, jossa etsin itseäni, taiteen avulla, runoilin. Totta, että aloin kuvitella tulevaisuutta, luoda tulevaisuusmielikuvia, toivoa ja tavoitteita, minulla oli pieni mahdollisuus alkaa toteuttaa omaa elämääni itseilmaisun kautta, se myös ilmensi taantuman vaihetta, jossa olin palannut ja tullut lapseksi. Tässä vaiheessa kohtasin kuitenkin sosiaalisen todellisuuden, jossa ei ollut ihmisoikeuksia, vaan yhteisövalta päätti mitä saa olla ja se oli helvettiä. Milloin on jouduttu siihen tilanteeseen, että joukkovallalla alistetaan yksilöä niin, että hän tuhoutuu, joku yksilökin sen voi tehdä. Kyllä sillä mielenterveysongelmia saadaan aikaan.

Tarkoitukseni oli kuvata sitä, että nämä ihmisluonteen piirteet ovat helposti vaurioituvia, eivätkä ole kiveen kirjoitettuja. Itselläni katosi luonteeni pahassa traumassa, jäljelle jäi vain liike.

Raija

Persoonallisuuden, temperamentin ja luonteen erot, ”mielen ihmeet” sivuilla on ihan hyvää määritelmää näistä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti