sunnuntai 30. joulukuuta 2018

ITSENSÄ LÖYTÄMINEN




Ole oma itsesi, sillä kyllä pärjää, tätähän me toitotetaan. Yleistykset ja hokemat eivät ole useinkaan totuuden monipuolisten näkökulmien avaajia, pahimmillaan vai asenteiden kylväjiä, joskus hyveisiin puhuttelevia. Itse asiassa me olemme aina oma itsemme, vaillinaisina, kärsivinä, oppivina, osa koneesta pyörii ja osa piiputtaa. Ehkä tuolla sanonnalla haetaan aitoutta, ole aito oma itsesi. Tässä muistuu aina mieleeni sosiologian opettaja, joka sanoi, ”silloin ihmiset naisivat tunkiolla”. Niin, ehkä hän halusi opettaa minulle, kulttuuriset arvot ovat tärkeä osa ihmiskunnan kehitystä, pelkkä luonnontiede ei riitä.

Monissa asioissa olen tullut siihen tulokseen ihmisyyttä ja sen tutkimuksia tutkien, että niiden näkökulma on oppimisen näkökulma. Ihminen nähdään tahtovana ja haluavana olentona. Näin voi käydä kun eliitti ja hyväosaiset tuovat hypoteeseja tutkimuksiin. Tiede tuo ihmisyyttä esiin vallan näkökulmasta, erityisesti miesvallan näkökulmasta.

Minulla oli pitkään piilossa muististani kokemuksia, jotka eivät tulleet tietoiseksi. Niistä näkyi päällepäin vain aggressio, viha ja ahdistus, sekä sen mukainen käytös, minulla se oli poukkoileva, joillakin se voi olla sisäänpäin kääntynyt. Joistakin tulee itse tuhoisia, ja toiset purkavat kaunansa toisiin ihmisiin. Ympäristön taholta kielletty ja kumottu tapahtuma elämässäni piiloutui psyykeen. Minusta jäi esiin vain se pieni tyttö, joka oli oppimisesta iloitseva, into ja elämä säilyi toiminnassa, sillä oppiminen oli taustalla aktivoimassa sitä, ja itsetuntoni oli vahva siinä kohtaa. Mutta tunteet oli piilotettu, suu tukittu ja puhekieli ei enää toiminut, kuulo oli tullut valikoivaksi syytösten alla, ja lakkasi kokonaan toimimasta, kuulemasta, sillä kun omaa puhetta ei saanut olla, ei yhteyttä syntynyt, vuorovaikutteisuus ei ollut läsnä, ja ihmisoikeudet oli hävitetty vallan väärällä käytöllä. Kuuleminen ja puheen tuottaminen epäonnistui. Tässä kohtaa juuri psyyke kertoo sen, mikä on pielessä oppimisessa, mielen toiminnan ehdot. Useimmiten oppimisen ongelmia lähestytään oppimisen näkökulmasta ja persoonallisuudesta, jolloin kuvitellaan ihminen tietoiseksi valitsijaksi, mutta jos psyyke on koteloinut kokemuksen ja vienyt sen piiloon muistista, ihminen ei ole silloin valitseva.

Ihmisillä on erilaisia muistikokemuksia, osa muistista haihtuu, ja havaitseminen on välillä toisaikaista. Asioista muistaa osia, jotkin alueet jäävät täysin pimentoon. Jos minuutta ei ole olemassa, sanakieli voi näyttäytyä heikkoina lauseina, matematiikka, jonka hahmot on ensin operoitava etuaivolohkolla, ei onnistukaan, sillä tunteiden kieltäminen ja muuttuminen mielen paineessa pakkomielikuvaksi, saa myös mielen käänteiseksi, ja moniulotteiset muodot eivät avaudu näkyväksi, nähden lausekkeiden arvon toisiinsa nähden suhteessa kertoimiin.

Raija



tiistai 25. joulukuuta 2018

VIIMEISELLÄ TUOMIOLLA




En usko enää oikeusvaltioihin, koska ne usein perustuvat todistusaineistoihin, jotka ovat enemmän mielen tuotetta, kuin sitä mitä oikeasti tapahtuu. En myöskään usko Jeesuksen viimeiseen tuomioon, en anteeksiantoon, enkä oikeudenmukaisuuteen. Kukaan ei pelasta ihmistä, kun valheet ja kansantuomioistuimet tuottavat uhreja. Mielivalta kukoistaa, ja mielenterveysongelmat lisääntyvät.

Uskomusten sijalle on kehitettävä kunnioituksen kulttuuri, jossa kunniaa ei saada toisten kautta, ei aseman, eikä sukupuolen mukaan, se on lähtökohta vilpittömyydelle. Tiedän, että tämä koko ajatus on epärealistinen ja utopistinen, mutta on syytä muistaa, että sitä on kokeiltu, Englanti jopa vannoo sen nimeen.

Seksuaalirikokset on perustavanlaatuinen rikos, jota käytetään vallan välineenä oppien, mielivallan, kansanvallan, demokratian, kaupallisuuden jne. sitomiseen systeemeissä. Freud perusti koko ideologiansa seksuaalilähtöisyyteen ihmisen kehittymisessä, joten tiedekään ei ole siitä vapaa. Ikävä sanoa, että koko seksuaalisuuden kuva näyttäytyy minulle tunkeutumisen kuvana.

Kansallissosialismissa rotuhygienialla etsittiin sopivia ihmisiä elämän oikeuteen. Epäsopivia karsittiin ehkäisemällä heidän lisääntymismahdollisuuksiaan. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa toteutettiin pakkosterilisaatioita tuhansille ”vähä-älyisille” naisille. Klaus Härö on tehnyt tästä elokuvan, ”Uusi ihminen”. Kun nämä opit sovellettiin kansan keskuuteen, uhreja syntyi paljon. Alkoi varsinainen seksuaalirikosten sarja, jonka tukijana oli valtio. Meetoo ilmentää vain pintaa siitä, mitä naiset saivat kokea rotuhygienian aikoihin.

Pakkosterilisaatiossa nainen luokiteltiin arvottomaksi, ja miehet kohtelivat häntä ala-arvoisesti. Naisen asioihin puututtiin räikeästi tuomiten ja huoritellen, ja syntyi puuttumisen kulttuuri, toisen elämään tunkeutumisen kulttuuri. Ylimieliset tai ylempään säätyyn itsensä luokittelevat puuttuivat naisten elämään, josta sai osansa koko perhe. Puuttuminen jatkui kaikissa muissakin asioissa sukupolvien ketjuissa. Puuttumisesta tuli tapa, jossa heikoin uhrattiin moraalin nimissä. Puuttuminen siirtyi paikasta toiseen, perheestä toiseen, yksilöstä toiseen. Kansantuomioistuin tuomitsi syylliseksi nimetyn, jossa rikosta oli tehnyt koko yhteisö.

Ei näistä rikoksista pelasta Jeesus, ei Jumala eikä mikään tuomioistuin. Kansaa on kasvatettava ja opetettava niin, että mielivalta ei pääse kukoistamaan. Kunnioitus ei ole siihen huonoin vaihtoehto. Se voi olla parempi kuin Freudin seksuaalisuus.

Raija

sunnuntai 23. joulukuuta 2018

HENKISIÄ LUKKOJA



Luin Heinz-Juhani Hofmannin elämäntarinaa Helsingin Sanomien sivuilta. Tämä tarina kirvoitti minut nyt kirjoittamaan. Kuinka moni ihminen jääkään henkisesti tai ruumiillisesti vangiksi omaan minuuteensa? (artikkeli löytyy minun twitter tililtä, profiilin kautta @NaumanenR ).

Henkiset, hengelliset, sielulliset, mielelliset, sosiaaliset ja kielelliset minuudet ovat monitulkintaisia. Siksi määrittelin itselleni opiskeluaikoina sen, mitä katsoin näihin kuuluvan. Henkinen on minulle sielu eli tunteet, sosiaalinen sekä sanakieli, hengellinen taas sisältää vaatimuksen yhteydestä Jumalaan. Nämä kaikki ovat siis määriteltävissä kunkin käsityskyvyn ja kokemuksen mukaan.
Näissä voi jäädä kussakin kehitysalueessa vangiksi, ja aito itse ei voi toimia. Ymmärrykseni mukaan psykiatriassa ymmärretään ainakin osittain hengellisyys yliaistillisuudeksi. Se on pelon tuottamaa ylijännitteisyyttä, jossa mieli heijastaa kokemuksen ulospäin toisiin, kuvaksi, näyksi, tunteeksi, ja muuttaa todellisuutta toiseksi kuin se oikeasti on, ja havaintokyky heikkenee. Joillekin henkisyys on vain sanakieltä, ja uskoa pelkästään Raamattuun. Tämäkin tie voi johtaa yliaistillisuuteen, kun aistimus on ylirasituksessa, eikä virtaus vuorovaikutteisesti mahdollistu aivoissa ja ulkoisen maailman kanssa.

Ikään kuin ajattelen, että vapaus ja aitous olisivat mahdollista, ja ihmiselle tulee antaa mahdollisuus olla vapaa aistimaan ympäröivää ja sisäistä todellisuuttaan. Myös välineellistettyinä metodit, kuten musiikki, sana, fyysinen ponnistus, seksuaalisuus jne. liiallisina voivat estää aidon tunnesyntymän ja ottaa hallitsevan roolin minuudessa. Pelko ja ylivoimistunut kokemus minuudessa siis tekee meidän kokemuksista heijasteisia toisiin nähden, heijastamme oman tunteen toiseen.

Jokseenkin ajattelen, että ulkopäin syötetty todellisuuden kokemus opittuna vie aitouden pois. Siksi pidän yksilöön kohdistuvaa kunnioitusta vapauden ja aitouden ensisijaisena mahdollistajana. Opit, myös ihmiskäsitys voivat viedä aidosta minuudesta pois. Moni tietää minuuden perusjaon; ydinminä, minä ja yliminä, tai vanhempi, aikuinen ja lapsi. Jos pelko on kasvatuksessa päällimmäisenä, voivat nuo kaikki minän osat ikään kuin vahvistua liikaa, lapsen tunnekokemus tulee liian vahvaksi ja alkaa hallita lapsen tarpeita ja reaktioita, aikuisen varmuus ylikorostuu tai vanhemman kontrolli. Siksi sanakieli on kuin runko, mikä kasvattaa tasoittavasti minuutta. Mutta jos sanakieli tai tunne ottaa ohjat käsiinsä, vaikka opetusmetodien välineillä, voi aito kokemus vilpittömyydestä kadota.

Kunnioituksessa ihminen saa pitää oman kokemuksen omanaan, oman todellisuutensa, eivätkä muut yritä vaihtaa sitä muuksi.

Ihmisyydessä tulee olla tilaa liikkeelle, joka mahdollistaa vuorovaikutteisuuden. No eikö tällä minun ajattelutavallani jouduta arvottomuuteen. Ei jouduta, taustalla on usko pyhyyteen ja inhimilliseen mielekkyyteen, jossa elämän ohjautuvuus on terveyden hyvä hoiva, mahdollisuus vapaaseen valintaan, ei luonnonlakien mukaan, vaan ihmisyyttä mahdollistaen hyvin, valintaa vapaudessa eikä pakolla. Vuorovaikutteisuutta tulee sallia, ja jokaiselle oikeus ottaa itselleen sopivaa, sekä tuottaa sitä.

Vuorovaikutteisuus läsnä olevana ylläpitää turvaa ja luottamusta itseen ja muihin, se rakentaa identiteettiä sisällöistä riippuen. Emme voi alistaa muita uskomaan, mutta voimme antaa heille mahdollisuuden valita ja voimme tarjota monipuolisesti. Ei ole vapautta se, jos joutuu valitsemaan henkiseksi kodikseen rautakehikot.

Raija

keskiviikko 19. joulukuuta 2018

ERILAINEN JOULU




Tänä jouluna elän ystäväni kanssa erilaista Joulua. Hän on melkein kahdeksankymmentä vuotta, ja ollut sairaalassa jonkin aikaa. Nyt hänellä on kuin jälkiäänitetty menneisyys läsnä. On aika jolloin hän keskustelee kanssani tunteistaan läheisten suhteen selkeästi itseään ja kokemuksiaan ilmaisten, mitkä ovat nyt läsnä ja tapahtuvat nyt oikeasti. Ja on aika tässä tänä päivänä ajassa, jolloin hän elää entisiä jouluja heidän kanssaan ja ovat hänelle totta nyt. Tunteet, joita ei menneisyydessä ollut mahdollisuus käsitellä, nousevat nyt pintaan muistista. Hänen menneisyysaikansa oli valtavan stressin alaista. Oma lapsi oli sairaalassa vain alle kolmekymppisenä, ja joutui kolme kertaa kuoleman eteen elinsiirron vuoksi. Oma äiti oli sairaalassa vanhuutensa vuoksi. Ja hän kulki kahden kaupungin väliä heidän luonaan. Lisäksi hän otti ylimääräistä työkeikkaa saadakseen maksettua lapsensa sairaalakulut. Entinen miehensä, joka oli varakas, ei suostunut maksamaan kuluja lainkaan.

Tuo käsittelemättömien asioiden kuorma kulkee tänä päivänä vahvasti ihmisten elämässä. Joka paikassa kiristetään ja vaaditaan tehokkuutta, ihmisestä otetaan kaikki irti ja liikaa, elämä tuhoutuu. Nämä kaikki maksaa maltaita yhteiskunnalle sairastuvuutena.

Eilen joku kirjoitti ”tunneajattelun” vaaroista, paljon media-aikaa saava henkilö. Mieli ja tunteet on asia, jossa on pelattu terminologialla vuosisatoja. Sekoittamalla ja uusimalla termejä saadaan hämärrettyä vastuuta ja loogisuutta ihmisyyden toiminnan ehdoista, ja vallan väärinkäyttö mahdollistuu. Jos tunteet alkavat ajatella, ollaan sillä tiellä, jossa tunteiden arvo on noussut merkitykseltään toiseksi kuin tunteiden tarkoitus ja merkitys on ihmisyydelle, tuoda viesti kokemuksesta. Jos kokemus alkaa elää omaehtoisesti, tuottaen niistä ajatuksia, ideologiat muuttuvat itsetarkoitukseksi. Kun ihmisen valta mahdollistetaan mihin tahansa ja tuotetaan niistä teoriat, on kyseenalaistettu ihmisarvo.

Ystävässäni näen, että liian suuri vastuu, velvollisuuden hoito ja ajan riisto on vienyt häneltä oikeuden käsitellä omia tunteitaan, ehkä hän ei pystynyt, mutta hänet tuntien tiedän, että hän osaa käsitellä tunteitaan. Niin monet ihmiset joutuvat työssä, perheissä, ystävien kesken menettämään oikeutensa ihmisyyteen.

Näen monia ihmisten luokituksia ja persoonallisuusteorioita väkivallan seurauksena, jossa vallan väärin käytöllä on luotu persoonallisuus. (persoonallisuudella tarkoitan yksilöllisesti kehittynyttä) Tämä on minulle Kristinuskon vastaista. Niin monta kertaa kuulen haukuttavan ihmistä, jota kidutetaan ja kiusataan, syyllistäen häntä häiriköinnistä muita kohtaan. Kun ei suostu kidutukseen.

Toivotan kaikille rauhallista Joulua!

Raija


sunnuntai 16. joulukuuta 2018

UNELMIENI TIE



Unelmat tai haaveet, ne tuntuvat olevan merkittävä osa ihmiseksi kasvamista. Niitä arvostetaan eri lailla eri kulttuureissa, sukupuolen mukaan, iän mukaan ja jos jonkinmoisen tekosyyn mukaan, epätodellisia ja mahdottominakin. Olen vakuuttunut, että unelmat on ihmisyyden synnynnäinen kyky ja se on oppimisen polku luoviin näkemyksiin. Se ilmenee ensin leikkinä, havaintokykynä ja sitä on tutkittu paljon, onko sitä ihmisyydessä, ja todettu se jo eläimillä. Havainnot syntyvät käsiteltävään muotoon etuaivolohkolla symbolien kautta, sopimusmerkityksin, lyhytaikaisessa muistissa ja ihminen oppii siirtämään ne pitkäaikaiseen muistiin. Jonkin viisaan tutkijan mukaan oppiminen ei ole vielä varsinainen arvo, olen toista mieltä hänen kanssaan, se on perusta ihmisyydelle.

Olin alle kouluikäisenä varsinainen leikin mestari. Leikki oli suurimmaksi osaksi luovaa leikkiä, sillä leluja ei ollut, oli kuviteltava halko nukeksi, käpy lehmäksi, ja huurtunut ikkuna piirustuspaperiksi. Leikimme paljon lapsena myös pihaleikkejä ja siitä kiitän aina opettajiani, myös äitiäni. Äiti opetti suurimmaksi osaksi laululeikkejä.

Kun olin kolmannella luokalla kansakoulussa, halusin oppikouluun, mikä oli kolmenkymmenen kilometrin päässä kotoa, ja sinne pääsi vain junalla. Yksin asuva opettajani asui juna-aseman vieressä ja lupasi majoittaa minut viikoiksi kotiinsa, että pääsisin kulkemaan kirkonkylälle. Mutta vanhemmillani ei ollut rahaa. Tosin sisareni koulutettiin vähän myöhemmin sisäoppilaitoksessa, mikä tarkoitti meille muille sisarille kengättömiä talvia, lapsilisät menivät opintomaksuihin. Luulen, että äitini uhmasi isää vaatimalla koulutuksen arvoa, koska isä ei arvostanut koulutusta. Mökötin päivän metsässä piilossa mielenosoitukseksi, kun en saanut mennä oppikouluun. Neljänkymmenen vuoden iässä sitten toteutin haaveeni ja opiskelin iltaisin perusopinnot.

Joskus tuntuu siltä, kuin Jumala olisi pilkannut haaveitani, vaikka tarkemmin ajateltuna sen tekee yhteiskunta. Köyhyys on monelle se asia, mikä määrittää mahdollisuuden opiskeluun. Jossain vaiheessa työnantaja uhkasi työn menetyksellä, ellen lähde koulutukseen, jonka he tarjosivat. Olin yksinhuoltaja, ja elämääni uhkasi suuri vaara, olin jo menettänyt aiemmin rikoksessa elämäni valintamahdollisuuden. Niinpä suostuin koulutukseen ymmärtämättä sen vaaraa, sitä että itsemääräämisoikeus oli jälleen katoamassa elämästäni. Hädissäni kirjoitin ennen koulutusta aggressiotutkijalle Kirsti Lagerspetzille käsittämättömän kirjeen. ”ihmistä ei voi opettaa, Jumala on hyvä johtaja ja psykiatri, ihmiset eivät osaa puhua”. Kolmen viikon kuluttua koulutuksen alkamisesta olin pahassa psykoosissa. Traumani oli noussut pintaan, ja olin menettänyt itseni, tein kaikkea hullua, kuten menin soittamaan naapurien ovikelloja yöllä, sekosin täysin.

Opistoaikana opin, ettei oppiminen ole mahdollista, jos ihmisellä on paha trauma, ja jos opiskelijat tekevät henkistä tai fyysistä väkivaltaa, traumat aktivoituvat. Sosiaalialan opistossa, jonka kävin, opiskelijat olivat varsinaisia valtataistelijoita. Opettajaa yritettiin erottaa, syrjintää oli vahvasti, ja minulla oli vain sisäinen palo oppimisen iloon. Mutta koska en ollut saanut puhua vuosikausiin, kielten oppiminen ei onnistunut, en kuullut enkä kyennyt tuottamaan puhetta, jäin psykologisesti loukkuun itsemääräämisoikeuden puuttuessa, ja oppimisen väylä luonnollisen kuulemisen kautta epäonnistui. Psyyke oli puolustustilassa väkivallan vuoksi, ja esti kuulemisen. Mutta jostain syystä, juuri yhteiskunnallinen kyky havainnointiin oli säilynyt, syvä leikkimisen kyky, osasin havainnoida, luoda näkemyksiä, ja menestyin muuten hyvin opinnoissa. Leikki on ihmisen luovan puolen osaamista, mikä voi estyä, jos on vain sanojen kautta oppimista, mikä voi johtaa vain uskomiseen. Mutta käytännössä nuo opiston opettamat sosiaalisuuden teoriat eivät päteneet, sillä opiskelijat olivat niin raadollisia toistensa kampeamisessa, että olin enimmäkseen syrjässä.

On kuin koko opiskelu olisi opettanut vain sen, ettei väkivaltainen taistelu tuota hyvää oppimista, ihminen ei opi väkivallan alla muuta kuin riistämistä ja toisen alistamista ja omien päämäärien toteutumista. Ihminen tarvitsee taloudelliset edellytykset yhteiskuntarakenteina, inhimilliset olosuhteet, psyykkisen hyvinvoinnin ja ihmisoikeudet oppimiseen laajemmassa ja syvemmässä merkityksessä kuin Suomessa toteutetaan.

Niin monta unelmaa olen menettänyt vain yhteiskuntarakenteiden vuoksi, menettänyt kykyni oppimiseen ihmisoikeuksien puuttumisen vuoksi, koska traumani on ollut totaalinen ihmisyyden riisto. Mutta koko tuon tien tarkoitus, jos ajattelee asiaa Jumalan johdatuksena, olen löytänyt itseni syvällisesti, oppinut erottamisen kyvyn asioiden suhteen, arvojen suhteen ja oppinut eriyttämisen taidon mielessä, kielessä, tunteissa ja sielussa. Minä olen löytänyt itseni ja oppinut, ettei ihmistä voi kohdella mielivaltaisesti.

Raija


perjantai 14. joulukuuta 2018

USKO- JA USKONTOKÄSITYKSENI




Ymmärrän uskonnot ja uskon eri asioiksi. Usko on ytimessään vain uskoa siihen, että Jumala on olemassa. Uskonnot ovat ihmisen luomuksia siitä, mitä he pitävät oikeana, ja pyrkivät todistamaan sitä itselleen ja muille, oman kehitystasonsa mukaan.

Raamatusta voi löytää ihmiskäsityksen, ja ihmiskuvan, jossa usko ja uskonnot yhdistyvät. Suurin osa Raamatun kertomuksista on ihmisen ymmärryksen mukaan tuotettuja. Se on valtaa ammattien, roolien ja aseman nimissä.

Jumala tavallaan luo maailman kaikkivaltiaana saavuttaakseen ihmisyyden ja maailmankaikkeuden. Niinpä sen ihmisyys on kuin palasina maailmalla eri uskonnoissa, jotka ovat ottaneet vain osan ihmiskuvasta omakseen, ja julistavat sitä oikeana; kuvaa, sanaa, sukupuolta, ja selitystä syntymän ja kuoleman välissä.

Ymmärrykseni Jumalan ihmiskuvasta on seuraavanlainen, siinä on rakenne. Alkuun, kun kehitystä ei vielä ole tapahtunut, on vain kuvaton ja sanaton Jumala, sitten syntyy tunteet aktivoimaan, ja tämä kertomus on luomistapahtumassa Aatamin Eevan houkutuksissa, tunteet houkuttelevat ajatteluun, Jumalan pyhä henki, mikä on lähtöisin kaikkivaltiaasta, johdattaa ajatteluun ja ihmisenä oppimiseen sekä kasvamiseen. Ainostaan uskoen ja valiten luomiskertomuksen tunneosan, ihminen joutuu taikauskon ja epätietoisuuden piiriin uskoen kaiken olevan valmista, ettei hänen tarvitse tehdä enää työtä tutkiessaan totuutta.

Mutta Jumala tulee korjaamaan kehitystä Jeesuksessa Kristuksessa. Kertomuksen Neitsyt Maria on vertauskuvana viattomuus. (Jeesus ja Neitsyt Maria ovat ajattelun kehyksiä). Pyhä henki on Jumalan lähettämä yhteys. Kun ajattelussa Maria on viaton, se kuvastaa ihmisen ajattelun vilpittömyyttä, mutta se on alkuun tiedostamaton ja ihminen ei ymmärrä sitä, niinpä Jumala lähettää Jeesuksen avuksi opettajana, joka selittää asiat niin, että ihmiset voivat ymmärtää niitä. Ja niin Jeesus Kristus tulee sanassa lihaksi.

Ihmiset ovat valinneet osia näistä ihmisyyden rakennuspalikoista, jättäneet osia pois, omaksuneet toista suuremmaksi kuin toista osaa, ja uskontokunnat ovat syntyneet. Mutta kaikkivaltiaan maailmankaikkeus on kokonaisuus, jossa on mahdollista ottaa myös ihminen kokonaisena. Näin ollen ei ole olemassa mitään oikeaa uskontoa, on vain ihmisen heikkous ymmärtää Jumalan tarkoitusta.

Nyt on työni tehty, voi jäädä ansaitulle vapaalle.

Raija




torstai 13. joulukuuta 2018

TÄYDELLISYYS



Täydellisyydestä varoitellaan, eikä suotta. Ihminen ei voi olla täydellinen, särkyvänä ja erityistaitoisena hän saa enemmän hyvää aikaiseksi. Täydellisyys on jokseenkin vertailukelpoinen kauneuden kanssa, se sokaisee ihmisen. Tästä kertoo Narkissos tarina, josta kannattaa lukea Lyytikäisen selitys, Googlen kautta voi avata, silloin ehkä ymmärtää enemmän narsismia sairautena. Täydelliseksi itsensä ajatteleva ei näe enää todellisuutta, ja totuutta, mitkä eivät koskaan voi olla täydellisiä.

Täydellisyyttä voi tarkastella eri näkökulmista. Jos mietimme sydänkirurgia, hänen on oltava täydellinen toiminnalliselta kannalta, että hän voi tehdä hyvin työnsä. Sen sijaan hän voi olla epätäydellinen luonteensa suhteen, sosiaalisissa taidoissaan, perheenisänä, miehen tai vaimona. Hän voi vetää vapaa-ajalla lärvit, mutta silti hän voi olla täydellinen kirurgi.

Viisaat puhuvat täydellisyyden vaaroista usein ihmisluonteen näkökulmasta. Sillä voi olla pitkäkantoiset vaikutukset kanssaihmisiin. Persoonallisuushäiriönä pidetään narsistista luonnetta, mikä on kehittynyt tunne-elämän seurauksena, mutta elämänkokemusten väsyttämiä pyrkijöitä ei luokitella juuri mitenkään ongelmallisiksi. Otan esimerkiksi perheen isän, joka oli jo varhain lapsena hylätty vanhempien taholta kuoleman ja kaltoin kohtelun seurauksena. Isä oli kuollut varhain, ja ylitaakkansa alla äiti purki paineet lapsiin, pahoinpidellen heitä. Hän ei saanut kokea hyväksyntää.

Ja kun tämä poika meni naimisiin, hän vaati jatkuvaa täydellisyyttä lapsilta, täydellistä onnistumista koulussa ja urheilussa. Perhe ahdistui, vaimo paloi loppuun, lapset paloivat loppuun ja lähinaapurit saivat kokea heijastuksina syyllistämistä milloin mistäkin teosta. Sillä täydellisyys saa aikaan vahvan syyllisyyden, ja kun tavoitteet eivät täyty, ja sellaista ihmistä ei ole olemassa, kaikki tekevät virheitä, syyllisyys siirretään toisiin.

Tärkeää on hyvä kohtelu, hyvinvoinnin lisääminen. Niin hyvä kuin pahakin kertaantuu toisissa. Arvot voivat äärimmäisyyksiin mennessään koitua tuhoksi, ja tuhota sen tarkoituksen, jota haetaan. Joskus arvojen kärjistäminen on keino herättää näkemään sokeus, joka asiassa on tapahtunut. Finlandia palkittu kirjailija Juha Halme kirjoitti YLE:n kolumnissaan provosoiden, kuinka orjallinen työ voi tuhota ihmisen, ja kehotti laiskuuteen ihmisyyden säilyttämiseksi.

Ihminen voidaan kuitenkin nähdä täydellistyvänä. Hänen tunne-elämänsä täydellistyy näkemään yhä tarkemmin iän varttuessa, syvät kokemukset avautuvat. Hän oppii taitoja, hän viisastuu koko ajan, ja osaa käyttää taitojansa merkityksellisemmin, huomaa pikku vivahteita, näkee kokonaisuuksia, osaa jakaa osiin, ja hyödyntää oppimansa toisten hyväksi.

Ihminen ei voi olla hyvä tai paha, hänessä on hyvää ja pahaa. Yksi suurimpia ongelmia ihmisten välillä on valta ja kokemustensa heijastaminen toiseen. Kilpailua ihmisyyden paremmuudesta ei voi pitää eettisesti hyvänä. Jokaisella on ihmisarvo. Ihminen Jumalan kuvana on kysymys, mitä pitäisi miettiä enemmän, lähtökohtaisesti viaton Neitsyt Maria onkin ehkä vertauskuva, jossa syntymä poikana on selitys ymmärryksen syntymään.

Raija

tiistai 11. joulukuuta 2018

LASTEN MENETETYT UNELMAT



Minusta vanhemmilla on joskus liikaa valtaa ja he käyttävät sitä väärin kuka mistäkin syystä. Sitä valtaa on myös yhteiskunnalla, ammattipsykologeilla, opettajille jne. Ylipäätänsä se valta voi tuottaa pahaa, harvemmin hyvää.

Olimme aikuisten naisten kokouksessa keskustelemassa peruskoulunsa päättävien lasten ammatin valintaa, pari tapausta jäi mieleen. Äiti oli ehdottanut pojalleen, että hän menisi lukioon, ja isä sanoi, ettei ole mitään muuta hyvää ammattia kuin sähköasentaja, sähköasentaja ja sähköasentaja. Ja poika valitsi sähköasentajan linjan ammattikoulussa. Saman valinnan vaiheessa jonkun perheen tyttären isä oli sanonut, ettei koulua kannata käydä, itse kouluttamaton. Tytär haki sitten umpimähkään ammattikouluun ja ajautui alalle, josta ei ollut koskaan haaveillut. Miten moni on joutunut valitsemaan vanhempien arvostaman koulutuksen. En usko, että he tulevat työssään koskaan innostumaan täydellä intohimolla, ja ammatin toteuttaminen tulee vaillinaiseksi, joskus jopa haitalliseksi.

Itse jouduin tai sain valita ammatin keski-iässä. Olin ammatinvalinta testeissä kaksi viikkoa. Minua suositeltiin sosiaalialalle, ja hain koulutukseen ja pääsin sisään opistoon. Muistan sen pettymyksen kun luin laitoksen ovesta oman nimeni. Kyyneleet valuivat poskilleni, jälleen kerran valinta oli tapahtunut muiden määrittelyjen kautta, siinä katsottiin minun positiivisuus ja voima, mikä antoi edellytykset alalle. Mitään muuta se ala ei opettanut minulle kuin sen, että sosiaaliset taidot ovat täysin hukassa. Minä olin vain peili ihmisille, johon hei heijastivat käsittelemättömät tunteensa. Olin haaveillut psykologin ammatista, ja opiskelua yliopistossa. Hain erityistapauksena koulutukseen, mutta minua ei huolittu. Englannin kielen taidon puute esti normaalit koulutuskanavat, se etten oppinut sitä, koska olin ollut puhumattomana vuosikausia, ja oppiminen oli ongelma, kun etuaivolohkolla ei saanut olla toimintaa yhteisövallan väärinkäytön vuoksi, en saanut ajatella kuin tottelemisena sanakielen kautta. Leikki ja luovuus olivat kiellettyä, itsemääräytyminen.

Vanhempien väliset valtataistelut ja arvot näkyvät myös tapahtuman ytimessä moraalisena. Lapset valitsevat ammatin, jossa eivät itse määrää valintaansa, vaan vanhempien arvot sanelevat ehdot valintaan. Jos ajattelemme asiaa pahan ja hyvän akselilla, lapsi valitsee pelottavamman kohteen. Niinpä edm. lapsi joka valitsi sähköasentajan linjan, syytti kolmenkymmenen vuoden iässä äitiään siitä, ettei hän antanut valita lukiota, ja lähti sitten uudelleen opiskeluun. Tässä näkee sen, että mieli heijastaa ahdistuksen turvallisempaan ihmiseen, ja puhuu, että tämä on tehnyt hänelle pahaa, kun sitä pelottavampaa hän ei uskalla kohdata.  Uskomalla ainoastaan sanakieleen ajaudumme harhaan, ihminen on monimutkainen olento mielen osalta, ja siihen tarvitaan vahva ammattitaito, että ohjataan ihminen itse valitsemaan.

Raija


sunnuntai 9. joulukuuta 2018

PAHAN JUURILLA



Kristinuskossa enkeli tulee taivaasta ja muuttuu pahaksi. Hyvää ja kaunista edustava enkeli muuttuu pahuuden ilmentämäksi jossakin Raamatun tarinassa. Kreikan mytologiassa Narkissos ihastuu itseensä lähteen kuvaa katsoessaan ja hänestä tulee itsekäs. Oidipus surmaa isänsä ja nai äitinsä, rakkaus on muuttunut intohimoksi ja sokaissut hänet. Liiallisen kauneuden, liiallisen vallanhimon, kaiken liiallisen kääntöpuolelta löytyy ylivoima niin tuhon kuin rakkauden voimassa.

Minä olen arkinen ihminen ja ajattelen hyvin konkreettisesti, ehkä siksi, että minun elämäni on ollut aina käytännön läheistä ja arkista, en ole voinut tavoitella taivaita, en uneksia, en ole saanut mainetta enkä kunniaa, olen joutunut elämään työtä tehden jokapäiväisen leivän saamiseksi. Koska lapsuuteni oli erittäin köyhää, minulla kesti vuosikausia, ennen kuin opin edes käyttämään rahaa, nuukailin kaikessa. Yksi vaihe elämässäni oli vähän varakkaampaa, koska mieheni oli suhteellisen hyvätuloinen, sitä aikaa kesti 20 vuotta, mutta en rakastunut siihen aistimaailmojen nautintoihin hedonistisesti, vaan halusin siitä pois.

Niin tiede kuin uskonnotkin ovat etsineet pahaa persoonallisuudesta.

Minulle pahan juuri on aistimuksissa mielen kääntäessä todellisen aistimuksen hyvästä aistimuksesta pahaksi ehdollistuen, ja alkaen toistaa kokemaansa aistimusta, on syntynyt yliaistimus. Kaiken taustalla on väkivalta, joka esimerkiksi syntymässä on olennaisesti läsnä synnytyskanavassa puristuessa. On aivan ympäristöstä kiinni, aktivoidaanko tuota traumaa, vai annetaanko hellää hoivaa, että aistimukset voivat palautua normaaliksi.

Väkivalta lihaksessa muuttuu mieleen heijasteiseksi.  Se alkaa heijastaa kokemaansa ulospäin kehossa, keho alkaa näyttä elävältä, rehevältä, himokkaalta ja voimakkaalta, kuin terveyskuvalta. Aistimukset näyttävät halulta ja tahdolta, koska ihminen pyrkii toteuttamaan niitä, ja koska persoonallisuus ei ole kehittynyt, on vain toisto-oppimista ja toisto tekemistä. Satoja vuosia lapsia sidottiin kiinni, naisten emättimiin työnnettiin puupalikat, ja fyysinen puolustus nousi pintaan äärimmäisenä jännitteenä kehon ulkoisessa aistimuksessa, posket punoittivat, juoksu oli hurjempaa kuin koskaan, kiire kaikkialla mukana. Ja mitä mieli näytti; irstaan, härskin ja himoitsevan kehotuotteen itsen puuttumisessa, ikään kuin tahtova ja haluava ihminen, sen kertoi ulkoinen havainnointi. Naisesta tuli syntinen, kun miesvalta alisti naisen tahtonsa alle.

Mytologiset tarinat hyvän muuttumisesta pahaksi näyttää toimivan myös toisin, paha synnyttää pahaa ja elää toistaen väkivallan jälkeläisenä. Kaunis aistimus, mikä on mielihyvää kokeva, muuttuu väkivallan seurauksena yliaistimukseksi, muuttuen himojen yltiömäisiksi teoiksi, johon ei voi liittää yksilön halua ja tahtoa, motivaatiosta puhumattakaan, se on vain väkivallan tuote. Paha on tuotettu ulkoa tunkeutumisen avulla, ylivallalla, ylimielisyydellä, usein miesvallalla.

Suorastaan häpeällisenä pidän näitä persoonallisuuteen liittyviä teorioita, joita Suomessakin julistetaan, esimerkkinä eräs kuuluisuus, joka on saanut paljon sijaa mediassa. Hänen julistuksensa tuntuu niin irvokkaalta, kun hän selostaa anaalisten ja oraalisten nautintojen hedonismia, joiden teorioissa on vain ulkoiset arvioinnit teoista liittäen ne persoonallisuuteen, joita väitetyt ovat tehneet, mutta näkemykset eivät kestä syvempää tarkastelua. Psykiatria onkin jo luopunut esim. neuroosi käsitteestä. Mutta aivan toisen alan koulutuksen saanut loistaa mediassa.

Raija

perjantai 7. joulukuuta 2018

PUHUMATON KANSA



Jos uskomme vain mediaa yhteisön tapojen todellisuudesta, meillä on keskusteleva kansa. Mutta jos tuomme esiin tutkimuksia, meillä on kyräilevä ja pelokas kansa. Asiaa voi tarkastella historian näkökulmasta. Olemme olleet toisen valtion vallan alla vuosisatoja, ja me olemme oppineet puhumattomiksi ja tottelevaisiksi. Suomeen on kehittynyt autoritaarinen kulttuuri, jossa asema vaikuttaa vahvasti oikeuksiin puhua.

Meidän täytyy siis opetella puhumaan. Kaikki alkaa lapsuudesta, saammeko puhua, onko siihen tilaisuutta. Päiväkodissa lapset saavat puhua keskenään leikkiessä, mutta julkinen esiintyminen ryhmässä on hyvin vaatimatonta, opimme salaa puhujiksi myös arvojen mukaan. Lapsi on puheen kehittymisessä monien kokemusten ja oppimisten tiellä. Jo yksistään äänen tuottaminen on opeteltava uudelleen mielekkäämmäksi kokea sitten syntymän alkurääkäisyn. Kun olimme kolme vuotiaan lapseni kanssa päiväkerhossa, yhtäkkiä hän kiljaisi korkean kimeän äänen ilmoille, ja ihmetteli sitten, olipa ihmeellinen ääni, lapsen oppiminen on ihmettelyä. Perinteinen tapamme on, että kuuntelemme vain auktoriteettia, esimerkiksi opettajaa koulussa.

Lapsen on opittava kuulemaan itseään, omaa ääntään, toisten ääntä, ja sisäistä ääntään. Näin todellisuus alkaa rakentamaan minuuteen sellaista havaintokykyä, jossa voi tarkastella omaa näkemystään. Ikään kuin asettaa näkemyksen kuvaksi etuaivolohkolla, mikä on alkujaan kehittynyt leikkiessä. Leikki on synnynnäinen kyky, jonka mieli tuottaa ensin heijasteisena, kuten ympäristössä esiintyvät varjot, joita lapsi sitten yrittää ottaa kiinni. Tuo kyky on syntyjään ensin mielikuvitus, mielen ja tunteiden tuottamaa, jossa sanojen ja kuvien oppimisen myötä kehittyy lauseina ymmärrettävä sanakieli, kinesteettisen muistin ja kuulo sekä näköaistin myötä symbolien ymmärrys, jossa yhdistyy yhteinen kielemme ymmärryksen syntymään.

Noin 7 vuoden iässä lapsi oppii erottamaan sanakielen ja mielikuvituksen ja voi oppia selkeän kielen, jossa voimme ymmärtää toistemme puhetta. Roolit, joissa valta vie mielen kokemusten kautta valta-asemiin ja toisen tarkkailuun, estää toistemme ymmärrystä. Jos mieli ja kieli jää yhdistyneeksi, se ymmärtää toisen puheen oman mielen tuotoksen kautta ja kuultu muuttuu. Roolit uhrina ja tuomitsijana on esteenä kuulemiseen, näkemiseen ja hyvään ymmärrykseen. Se tuottaa syyllistymistä olipa yksilö syyllistäjänä tai syytettynä. Siksi on tärkeää kiinnittää huomio hyvään kielen kehitykseen, että voimme päästä eroon mielivallasta, jossa valta ja valta-asema sekoittavat ymmärryksen, jossa kieli ei ole selkiytynyt omalle uralleen. Eriytyminen mielen ja kielen kehityksessä lapsena on tärkeää, että pääsemme eroon valtataistelusta.

Puheen tuottaminen on merkittävin ymmärryksen rakentaja, jossa yksilö ottaa haltuun syntyvät mieli-, ja muistikuvat sekä oppii jäsentämään ne kirjoitettuun ja puhuttuun muotoon. Vuorovaikutus ja ymmärrys lisääntyvät ja tulevat selkeämmäksi, kun opimme hyvin sanakielen. Äidinkielen hyvä sisäistäminen mahdollistaa sisäisen itsen olemassaolon niin, että yksilö säilyttää yhteyden syviin tunteisiin, eikä omaksu vain yhteisöllisiä normeja kieleen, jossa itseys voi kadota. Syväsyntyiset tunteet ovat avaintekijä yksilön syntymään, persoonallisuuteen.

Hyvin suojeltu elämä, hyvä kohtelu, luottamus ja turva elämään tuovat sellaiset edellytykset, jossa syyllisyydet ja kovat kokemukset eivät vie turvattomuuteen, jossa vain heijastamme kokemukset toisiin, suojeltuna ymmärrys toistemme kanssa lisääntyy, voimme rakentaa suojelevaa elämää.

Raija

keskiviikko 5. joulukuuta 2018

SYYLLISYYDEN KOHTAAMINEN



Syyllisyyttä on monenlaista, eri lähteistä syntyvää, eri tavalla vaikuttavaa ja myös hyvin vaurioittavaa. Joillekin syyttömyyden kokemus on niin tärkeä asia, ettei sitä tahdota ollenkaan kokea, koetaan liikaa syyllisyyttä, tai ei ollenkaan. Kirkossa Jeesus kantaa ja antaa anteeksi kaikki synnit.

Oman syyllisyyden kohtaaminen on parasta mielenterveyshoitoa, ja vastuun kantamista, terveen syyllisyyden. Minusta näyttää siltä, että virallinen mielenterveystyö suosittaa ja ohjaa ihmisiä pois syyllistämisestä. Ihmisten syyllistäminen on eri asia kuin syyllisyyden kokeminen teoista, mikä tule esiin totuuden esillä pitämisestä, ja josta ihmiset usein elämöivät. 

Valheeseen pakeneminen tuo lisää syyllisyyttä mieleen ja ahdistaa sekä tekee vaikeaksi ihmisten kohtaamiset, rehellisyys ei onnistu, ihminen ajautuu pakkorooliin, ja näyttelee. Siksi totuuden ylläpitäminen on tärkeää, mutta silti vaikeaa. Omalla kohdalla vielä viidenkymmenen vuoden takaisen tapahtuman esille tuonti sai aikaan pahan tunnevyöryn ja suhteet katkesivat. Totuuden paljastuminen on vaikeaa, mutta lopputuloksena on silti vapautuminen ja mielen tervehtyminen. En ole mikään brutaalin totuuden toitottaja, mutta pidän tärkeänä, ettei toisten ihmisten elämiä tuhota.

Syyllistämättömyyden suojelu syyllisiltä on kuitenkin petos, josta syntyy valtavasti mielenterveysongelmia ihmisille. En tarkoita tällä mitään pieniä syyllisyyskokemuksia, ne ovat normaaleja, ja ne ihmiset yleensä kestää. Itselläni oli hyvin vahva syyllisyydentunto, märehdin pullapalan syömistä, hikoilin lenkillä ja piiskasin itseni, nykyään syön jo hyvällä omallatunnolla.

Syyllisyys syntyy kun kokee tekevänsä väärin. Teot voivat olla harkittuja, harkitsemattomia, varomattomia, satunnaisia, ja/tai jatkuvia. Kun teon takana on motivaatio, se on harkittu, suunniteltu ja tavoiteltu, ihminen on tietoinen teostaan. Yleensä ihminen selviää tästä, ja porskuttaa eteenpäin selvin nahoin. Kun syyllisyys syntyy syyttömyydestä, ihminen murtuu, erityisesti silloin kun hänellä ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asian korjaamiseksi ja hän ei saa puhua siitä.

Usein syyllistämisen tapauksissa tuomitsijat jäävät tuomarin rooliin ja ahdistuvat, ja joutuvat pakenemaan luotuihin tarinoihin psyyken puolustuksessa, mikä voi synnyttää samanlaisia paineita kuin syyllistetyn kohtalossa, epätietoisuus aiheuttaa psyykeen tuskaa. Kun sitä jatkuu pitkään, jopa vuosikymmeniä yhteisöissä, ja sitten asia valkenee, totuus tulee ilmi, syyllistäjät joutuvat voimakkaan ahdistuksen valtaan ymmärtäessään tehneensä väärin ja seurauksena on mielenterveys ongelmia, jopa murtumista. Joskus kuulee sanottavan, ettei trauma tuota kaikille ongelmia, totta kai jokaiselle se on yksilöllistä, mutta on syytä muistaa, että kaikki eivät käsittele asiaa, se voi olla pitkään kieltäytymisvaiheessa. Käsittelemättöminä asiat voivat tulla esiin myöhemmin vaikeina muistihäiriöinä.

Raija


sunnuntai 2. joulukuuta 2018

HEIKOMMAN OSA



Heikot ne elon tiellä sortuu, jätkä sen kun porskuttaa, tämä suomalainen sanonta tunnetaan. Minusta elämä ja tavat toimintoineen näyttävät siltä, ettei heikkoutta ymmärretä heikon kannalta, se on valtaa auttajan taholta, minkä hän rakentaa omaksi edukseen. Se on usein helpommin toteutettavissa, helpommin määriteltävissä, helpommin tutkittavissa, sille on järjestelmän tuki. Vaikeinta näyttää olevan henkinen auttaminen, tukeminen ihmistä henkisesti, koska auttajan ylimielisyys ja asema estää sen. Altruistista valtaakin on joskus olemassa.´

Olen pyytänyt apua monessa asiassa, rikoksen uhriksi jouduttuani terveydenhuollossa, ystäviltä, ammattilaisilta, ja pyytänyt apua myös muille ihmisille. Apua en ole saanut, vain tuomioita. Tukea ja puuttumista tulee sellaiseen asiaan, jossa syylliseksi katsottu on heikossa asemassa, ja jossa näyttää siltä, että syytetty on niin heikko, ettei hän pysty puolustamaan itseään, siten syyttäjä on varma voitostaan. Joskus 1990 luvun alussa lähetin ensimmäisen kirjani piispa John Wickströmille, koska pidin tärkeänä sitä, että heikkoa ihmistä aletaan suojella ja heikkoutta aletaan nähdä. Kymmenen vuotta myöhemmin tarjosin saman kirjan paikkakuntani kirkolle. Molemmat palauttivat kirjan nopeasti, tuskin olivat lukeneet.  Oli tietysti sopimatonta antaa kirja Kristinopin edustajalle, sillä heidän mielestään ihminen on paha, joka ansaitsee vain tuomion. Tämä on mielestäni Jeesuksen opetuksen vastaista. Ihmiskuva, jota kirkko kuljettaa mukanaan on vastoin Jeesuksen oppeja, ja estää näkemästä totuutta.

Hyvä ja paha, vahva ja heikko, näillä termeillä on pelattu aina kääntäen ne toisiksi, toistensa kääntöpuoliksi, mutta siinäkin ilmenee vain vallan väärin käyttö, muodostetaan sellainen käsitys, ettei ihminen kykene muodostamaan näkemystä oikeasta ja väärästä. Mitkään ihmisoikeussopimukset eivät näytä auttavan tähän käsittämättömään vallanhimoon. Yhteisöt ihmisineen toimivat juuri niin, että kaikki seitsemän kuoleman syntiä mahdollistuu, ei ennalta ehkäisevästi.

Opiskellessani yliopistossa sosiaalipsykologiaa, vein vaatimuksen mukaan tapauskuvauksen keskusteluun, jossa kerroin kuinka päiväkodissa käsiteltiin huonosti käyttäytyvän lapsen asiaa palaverissa. Litteroin puheenvuorot sanatarkasti ja suurin osa niistä oli lapsen tuomitsemista. Ryhmän oli vaikea uskoa asiaa todeksi. Muutaman tapauksen, jossa lapsia kohdeltiin huonosti päiväkodin henkilöstön taholta, vein johtoon, mutta sain siitä rangaistuksen häirikkönä.

Auttamisessa ilmenee hallitsemisen menetelmät, ei autettavan huomioiminen.
Tukijat, ystävät ja auttajat määrittävät sen, mikä on sopivaa auttamista, mitä autettava saa pyytää, mitä hän saa tuntea ja sanoa. Pahimmillaan koko autettavan avunpyyntö, ilmaisu tai koko tapahtuma muutetaan täysin toiseksi.

Mitä järkeä on julistaa oppeja, ylistää niitä, jos kuitenkin toimii vastoin niitä. Kun luen Jeesuksen opetuksia, huomaan aina, että ihmiset toimivat juuri päinvastoin. Ei ole todellista välittämistä ja rakkautta, on vain valtaa ja hallintaa toiseen nähden. Yksilöllä ei ole oikeuksia, on vain joukkovaltaa, on vain mielten kautta hallintaa, mikä kulkee yhteisövoiman mukana. Ei asioita voi korjata, jos ei näe totuutta, vaan ylistää vaan omaa hyvyyttään, suojelee oma organisaatiotaan, ja menee vahvemman puolelle.

Ihmiset asettavat ehtoja sille, kuinka he hyväksyvät toisen. Jos toimit näin, jos tulet sinne, jos harrastat tai teet sitä ja tätä, niin sitten vasta hyväksyn sinut, muuten me hylkäämme sinut, eristämme ja tuomitsemme. Se on yhteisön epävirallista tuomiovaltaa. Ei se ole ihmisen tehtävä, se on juuri vastoin Kristinopin oppeja. Ei se tarkoita sitä, että ihmisen annetaan tehdä rikoksia, käyttäytyä törkeästi, se tarkoittaa sitä, että ihmiselle annetaan ihmisarvo, häntä kuunnellaan, ja hänelle suodaan ihmisoikeudet. Auttamiseksi ja tueksi hyväksytään se, mitä auttaja antaa armostaan, ei sitä asiaa, mitä autettava tarvitsee. Tämä ei ole todellista rakkautta.

Raija