sunnuntai 12. tammikuuta 2020

NE VAJAAÄLYISET JA YLIMIELISET



Ihmisten luokittelu erilaisten ominaisuuksien mukaan ja niitä arvottaen äärimmäisyyksiin asti on syy, mikä rakentaa jatkuvaa vastakkainasettelua. Taustalla on vahvat ihmiskäsitykset ja useimmiten persoonallisuuteen perustuvat ja vallan vaikutuksia huomioimattomat. Osittain ihmiskäsitykset juontavat kulttuurisiin arvoihin, osittain ihmisyyteen, jossa vain osa minuudesta ja/tai itseydestä toimii. Vahva vaikuttaja historiallisesta näkökulmasta viime vuosisatoina on miesten luoma ja heidän valtansa kautta kehittynyt seksuaalilähtöinen ihmisyys, tahtova ja haluava. Naisten puolella on kehittynyt toisenlaista, koska naisilla ei ole valtaa samassa mittakaavassa. Surullista, että naisen seksuaalisuuskin on miehen kautta kehitetty näkemykseen, jossa lihasten esiintyvyyden aktivointi on seksuaalisuuden kuva, ei kokonaisen ihmisyyden mahdollisuudet.

Eräs mies on hyvin seksuaalilähtöinen ja virittynyt aktiivisesti tähän puoleen ihmisyydessä. Hän kertoo olleensa seksuaalisessa yhteydessä satoihin naisiin. Pahoin pelkään, että hänellä on myös pedofiliallisia taipumuksia, sillä puheissa on tullut esiin hyvin nuoret tytöt. Hän on valta-asemassa ja edustaa äärioikeistolaista ideologiaa, on kirkon palveluksessa ja kouluttanut itseään myös psykologian ja teologian alalla ja kulkee auttajan roolissa. Olen kiinnittänyt huomion siihen, että hän on palvottu joidenkin naisten taholta, naisten, joilla on taipumusta mielistelyyn, kaikki mitä hän sanoo, nuollaan puhtaaksi ja kauniiksi. Niinpä hän lausui joku aika sitten, että mieli murtuu vain heikoilla, jotka eivät pysy totuudessa ja kiitosta tuli naisilta. Tämähän oli näkemys myös sota-aikaan psykiatreilla, jos ihminen ei kyennyt tappamaan toista ihmistä. Valitettavasti, vaikka hän julkisesti esiintyy oikeistolaisena, hän on syvimmiltään hyvin ateistinen ja omaksunut itäisen naapurin oppeja, ruumiin palvomista. Rotuerottelu on lähtöisin näistä ihmiskäsityksistä, heikompien sortaminen ja vajaaälyiseksi luokittelu ja itsensä korottaminen älyllisesti ja rodullisesti korkeammalle.

Seksuaalilähtöisesti kehittynyt ihminen ei näe mielen eri puolia, sen aistikuvia ja mielikuvia eri asioina lähtökohtaisesti, niitä mielikuvia, jotka syntyvät tunteiden pohjalta, ihailun ja miellyttävän kokemuksen myötä ja kehoaistimuksia havaitsemisesta. Pelkästään kehoaistikuvien kautta kokemukset ovat usein yksipuolisia ihmisyyden kokonaisuudessa, tunnesidos vahvistaa kokemuksen herkäksi ja nautittavammaksi. Totuus rakentuu yksipuoliseksi, jos tunnepuoli ei kosketa. Näin totuus on vain osaa ihmisyydestä näyttävä. Seksuaalisuutta aktivoidaan ainoastaan kehoaistimuksia ärsyttäen.

Olen kulkenut elämässäni polkuja, jotka toivat esiin minuudessani niin ruumiin kuin henkisyydenkin puolet. Ne toimivat eri tavoin kuin tuo oikeistoidealisti väittää. Kun totuus ei saa tulla esiin, mieli murtuu. Ja jos ja kun tuo totuus ei saa tulla esiin, kun yhteisö tai joku hallitseva yksilö määrää mikä saa olla totuus, totuus kokonaisuuteen nähden katoaa. Kun minuutta/itseyttä ei saa olla olemassa sisäisesti ja tunteita kokien, keho on jatkuvassa reaktiivisessa ja refleksiivisessä tilassa ulkoa tulevien uhkien ja pelkojen vuoksi, tällöin ääreisaistimukset, näkö ja kuulo, sekä keho on jatkuvassa negatiivisessa liikereaktiossa ylinopeudella ja juuri silloin mieli on sekava ja siten kuin mielisairas. Kun olen saanut tuoda oman totuuteni esiin, sellaista ei esiintynyt ja niin sain olla myös terveesti reagoiva.

Mies siis ryhtyy Jumalaksi ja poistaa yksilöltä oman totuuden ja määrittelee itse mitä toinen saa olla ja on, mitä toinen tuntee, kokee ja ajattelee ja valitsee hänestä vain näkyvän ruumiillisen puolen, eikä huomioi mistä se tulee. Jokainen saa olla uskossaan sellainen kuin on, eikä kenelläkään ole oikeutta määrittää toisen uskoa eikä totuutta ulkoisten havaintojensa perusteella, vallankaan Jumalan nimeen ja vaatia sitä muilta. Pahimmillaan nämä määritellään synniksi, kun ihmiskuva on rajoitettu ja asetetaan Jeesus sovittamaan nämä synnit. Tällöin käytetään valta-asemia väärin ja tietoa ei oteta käyttöön muuten kuin oman ihmiskäsityksen/kokemuksen kautta.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti