lauantai 31. joulukuuta 2016

TARVITAANKO SATUJA?



Tuo ajatelma nousee esiin silloin tällöin jonkun ajatuksista. Silloin minusta tuntuu, ettei hän ole perehtynyt mielen toimintaan. Vaikka toisaalta uskon, että mieli on osittain muokattavissa, mutta ei syvimmiltään. Mielen olemukseen kuuluu uskoa, löytää parempaa, miellyttävämpää, ehkä kaunista, jopa satua. Mieli kaipaa hyvää kohtelua, että voi kokea mielekkyyttä. Toisaalta mieli voi kehittyä aggressioiden ja ahdistusten kautta ja suojattomana tuhoavaksi.

Joku sanoi keskustelupiirissä, että hän voi nähdä toisten läpi. Sitä on vaikea uskoa, sillä ainakin osa ihmisistä muuttuu kokoa ajan, he luovat itseään aina uusiksi, leimaaminen ei ole hyvä asia. Jyrkät sosialistit haluavat tuhota minuuden, ottaa sen ihmiseltä kokonaan pois, taivuttaa vallalla tahdottomaksi sätkynukeksi. Näin minulle tehtiin valtaa pitävien voimalla, kun minulla ei ollut tukisuojaa minuudelle, ammattikykyä ja tietoa hyvästä kuin vain uinuvana myyttinä.

Ellei minulla olisi ollut syvällä tietoisuudessa kykyä kokea mielihyvää, olisin kuollut mielen ahdinkoon, dementiaan voi kuolla. Alkuun se oli aistimielihyvää jota voi seksuaalisuudeksikin kutsua, kuten lapsen aistimuksia kutsutaan. Tiedon lisääntyessä kehittyi tarkoituksen ja merkityksen sanoma, josta sitten vaativatkin periaatteet rakentuivat.

Unissani on kauhukausi, jolloin painajaiset ahdistavat mielen, minkä vuoksi katson, että mielipaha voi olla syvällä. Painajaiset tulevat fyysisen ponnistelujen jälkeen vahvempina, mutta myös uhkien ja pelkojen jälkeen.

Lapsella nämä pelot ovat vahvoja monien seikkojen vuoksi, kehon koon, tietämättömyyden, kasvatuksen ja opetuksen, harrastusten tai muun vastaavan vuoksi. Lapsi tarvitsee turvaa ja rakkautta. Noin seitsemän vuoden iässä lapsi oppii erottelemaan oikean ja väärän. Mutta eikö juuri maailma todista, että aikuiset uskovat satuihin, kuninkaitakin pidetään vallassa. Näyttää siltä, että mitä turvattomampi maailma on, sitä enemmän satuja kaivataan.

Näyttää siltä, että mieli on rakennettu niin, että kaipaus kauniiseen ja hyvään on olemassa. Jos mieli joutuu jatkuvaan ahdistukseen, uhkien ja pelkokuvien vangiksi, ehkä silloin mielipaha voittaa ja ahdistus luo varjoja, jotka tuottavat tekoja. Satujen tarkoitus ei ole jakaa mieltä kaksijakoiseksi, sen tarkoitus on suojella minuutta pahuudelta.

Hyvää alkanutta vuotta!


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti