torstai 15. syyskuuta 2016

PUHUMISEN TAITO



Joskus -80 luvulla kirjoitin hätääntyneen kirjeen eräälle professorille. Kirjoitin, että ”ihmiset eivät osaa puhua”. Nyt kun analysoin tänä päivänä tuota lausetta, se tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät puhu toisilleen, avoimesti, ovat ylikohteliaita, eivät ole tottuneet puhumaan, on salattuja asioita, kiellettyjä aiheita ja jos jonkinmoista estettä puhumiselle. Sosiaalisissa tilanteissa ollaan estyneitä monista syistä.

Taannoin olin kyllästynyt erään ystäväni valitteluun, kuinka häntä ärsytti, kun joku hänen ystävästään tuli ilmoittamatta vierailulle. Usein siinä sattui sitten olemaan jotain sellaista suunnitelmissa, että ne menivät pieleen vierailun vuoksi, ja totta kai se harmitti ystävääni. Kun tuo vierailija oli yhteinen tuttumme, päätin lopettaa valitusvirran ja sano tälle toiselle tuttavalle, ettei ystävä pitänyt yllätysvierailusta.

Sanomiseni seurauksena ystävieni välit viilenivät ja syy katsottiin olevan minussa, kun olin mennyt heidän väliinsä. Olisiko minun pitänyt kestää jatkuva valituksen virta, en vain jaksanut? Mutta mitä tämä kertoo meidän ihmisten suhteista ja niissä ilmenevistä seikoista. Eivätkö ihmiset uskalla sanoa toisilleen, edes pienistä asioista, pelätäänkö toisen loukkaantumista. Ihmisten välisissä suhteissa on selvästi näkyvissä se, että toiset puhuvat liikaakin, ja toiset eivät uskalla sanoa tarpeellistakaan.

Jotakin on pielessä suomalaisessa kulttuurissa, kun puhuminen on niin arkaa tai ylitsevuotavaa. Siihen liittyy varmasti monta seikkaa, on yksilöllistä ahdistusta, tapojen orjuutusta, sopivuuden kunnioitusta, ja tilanteiden hallintaa. Kuinka niinkin tärkeä asia kuin puhuminen on saanut vaikeimman mahdollisen muodon? Ilmaisutaitomme tahtoo hukkua monien normitusten alle. Monta kertaa minua on pyydetty työpaikalla puhumaan jostakin asiasta, ongelmasta, mitä työntekijät eivät itse ole uskaltaneet. Ja en yhtään ihmettele sitä, ongelmien esiin tuominen on johtanut ko. henkilön rankaisemiseen.

Ilmaisutaidon oppiminen on minulle syvästi äidin kanssa käytyä opettelua. Siinä oli monet tasot esillä runoudesta väittelyyn. Oman ilmaisunsa luovat prosessit lähtevät liikkeelle haastamalla ongelmanratkaisuun ja erilaisten tyylien harjoittelulla puheen hallinnasta, johdonmukaisuudesta sekä puheen tuottamisesta. Itse kunkin ilmaisutavat on hyväksyttäviä, ja olemme oppimisen matkalla. Pelko itsensä ilmaisemisessa rangaistusten uhalle, ei ole hyvää keskustelutaitoa, ja siinä koulutukset ovat tärkeässä asemassa. Puheen tuottamisessa esteenä voi olla pelot, jolloin syntyy esiintymispelkoa. Itse jouduin selättämään esiintymispelon kesäteatterissa näyttelemällä. Vaikka esiintymistaito voi olla vahvakin, se saadaan kyllä tukahdutettua vallan väärinkäytöllä ja alistamisella.


Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti