maanantai 27. toukokuuta 2019

TODISTAMISEN VIMMA



Muutama vuosi sitten Aamulehdessä oli artikkeli tutkimuksesta, jossa oli tutkittu voittamisesta syntyvää nautintoa. Nautinto syntyi myös siitä, kun toinen voitti, ja sen voi vain todeta kun seuraa jääkiekon maailmanmestareita taistelussa Suomelle, voitonhimo nousee yli äyräiden. Muistan aikoja, jolloin en saanut mitään nautintoa tuosta fyysisestä kilvoittelusta, ennen kuin mieli alkoi vaikuttaa minussa, ja kun olin saanut oikeuden tahtoon. Tunnen vieläkin ihmisiä, jotka eivät kiihotu kilpailusta, he ovat ikään kuin mielen pakkokehityksen ulottumattomissa, mieli ei ole vielä niin pitkällä himojen maailmassa. Edellä mainitussa tutkimuksessa tuli esille, että testosteroni, tuo mieshormoni, tuhoaa tunteita.

Miten selittäisi sen, jos testosteronit ovat tuhonneet tunteet, kuinka kilpailuhimo vetää täysillä esim. urheilussa? Luulen, että on käynyt niin, että kehomieli on säilönyt tunnemuistiin voiton/selviytymisen kokemuksen taistelun yksilön kehityksessä, ja niin kehomieli toimii vaikka tunteita ei esiintyisikään tilanteissa pitkään aikaan.

Nämä on peruskysymyksiä, minkälaisia elämisen muotoja meidän on hyvä suojella, ja mitä karsia. Emme voi suosia vastuutonta vapautta.

Mieli on vahva asenteiden ja ennakkoluulojen ylläpitäjä. Sanat ovat sen ruokaa. Eräs henkilö kertoi minulle jonkin kerran muutama vuosi sitten negatiivista Jannika B:stä, henkilöstä, joka on tullut iskelmien maailmaan esiintymään. Vielä viime yönä Jannika tuli uniini, ja yritti tehdä minulle pahaa, vihapuhe oli vaikuttanut pitkään. Näkemykset yhteisöissä, ja pahan ylikorostaminen ovat vahvoja vaikuttajia, jossa eriarvoisuus tuo mielen murtumista enemmän kuin ihmisen persoonallisuus. Ennakkoluulojen viljelyn ja vihapuheen ehkäisy ovat tärkeimpiä mielen hyvän hoivan kannalta. Tasa-arvo ei ole niin hyvä alusta, joskin tärkeä, kuin tasavertaisuus, jossa suomme kaikille mahdollisuuden onnistumiseen omien kykyjen mukaan. Negatiivisten asenteiden säilyttäminen tiedon levittämisenä, ja persoonallisuuden piirteenä on monien ongelmien takana, jossa todistamisen taakka yleiseen tietoisuuteen ennakkoluulojen kautta vie totuuden ja todellisuuden kauas, ja vääristyneet mielikuvat voittavat ja populismi saa voiton.

Toisen henkilön havainnoinnissa esiintyy vastakkaisten kokemusten heijastuminen. Silloin kun kateus ja valta hallitsevat ihmistä, hän näkee vastakkaista toisesta. Esim. ahkerasta etsitään laiskuutta, osaavasta osaamatonta, hyvästä havaitsijasta huonosti havaitsijaa, joka on persoonallisuuden vastakkaisuusilmiö. (Perustietoa persoonallisuuden psykologiasta, Armi Hakanen)

Lapsen mieli on pääosin  ihailua täynnä ja negatiiviset tunteet ottavat valtaa, kun yhteisön moralismi innoissaan niitä viljelee. Kun menneisyyden maailmassa Oidipus surmaa isänsä, ja nai äitinsä, takana on rakkaudettomuus lasta kohtaan ja kateus synnyttää pojan vihan isää kohtaan ja hän haluaa rakkautta, mitä ei saa, ja minkä isä antaa äidille. Lapsuudella ei ollut arvoa. Joku mielen asiantuntija on sanonut, että ihmiselle on hyvä tuntea masennusta. En vaatisi ihmisyyteen masennusta, pidän sitä mielen sairastumisena. Kun redusoimme häviämisen ja luopumisen kykyä, mikä on tarpeellista, se on luontaisena lapsuudessa. Ensimmäinen vahvin tunne on itku, lapsi osaa surra, suru on ehkä normaalein tunne, mikä tasapainottaa voitonhimon ja itsekkyyden liiallisuutta. Hyvän hoivan jäljeltä suru on terve ilmiö, josta lapsi nousee omien mielikuvien kautta selviäjäksi, ja miellyttävien mielikuvien voima nostaa hänet surun suosta ja elämä voittaa. Kateuden taustalla on usein vertailu ja kilpailu. Masennus on pitkittyneen surun seuraus.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti