perjantai 30. maaliskuuta 2018

AUTTAMINEN JA TULKINTA MIELENTERVEYSTYÖSSÄ




Usein sanotaan, että apua pitää osata ottaa vastaan, pyytäminen on jo helpoksi luokiteltavaa, kuten Ulla Appelsin twiittasi. Itse suhtaudun kriittisesti avun antamiseen. Se kuului opiskeluuni, ja paras kirja, jonka luin silloin oli ”Auttajan varjo” Martti Lindqvist.

Omasta kokemuksestani voin kertoa, että auttaminen ei aina onnistu. Joillekin se onnistuu. Tuntuu vähän siltä, että se riippuu ongelmasta. Jos kysymyksessä on ihmisen itsensä aiheuttama ongelma, jossa himot ja tahto sanelevat liikaa, eikä rajoja osata asettaa, harjoittelu näyttäisi johtavan hyvin tuloksiin. Ikään kuin harjoitellaan mielen ja tunteiden hallintaa, jotka voivat olla esimerkiksi vihan vuoksi olla yliaktiivisia.

Itseni kohdalla tajusin, ettei persoonallisuudesta vian etsiminen ollut keino saada mieltä hallintaan. Kyllä minä virheitä tein. Mutta ne eivät olleet tahdosta ja halusta syntyneitä, vaan tahdottomuudesta ja haluttomuudesta. En halunnut suostua valheisiin, väkivaltaan ja toisten hallitsemiseen vallalla. Mutta koska minun mielen taustalla oli väkivaltainen tunkeutuminen itseeni, se aktivoitui väkivallasta, jota ympäristössä oli. Ja se taas aiheutti minulle tuskaa ja hätää, joka sai minut pelokkaaksi ja hätäiseksi. Ja tämä kehonkielessä näkyvä pelko taas sai aikaan sen, että ympäristössä olevat ihmiset joutuivat hädän valtaan, koska he pelkäsivät samoin hallinnan menettämistä itsen suhteen. Kun virheitä etsitään persoonallisuudesta, miltei sataprosenttisesti löydetään joku häiriö, koska ihminen on hätätilassa äärimmäisesti reagoiva.

Siksi psykiatria ei ole oikea paikka saada apua yhteisön ja yksilön välisiin ongelmiin, kun kyse ei ole persoonallisesta ongelmasta, vaikka se näkyy persoonassa, mutta ongelman ydin on kohtelu. Ja tällöin toimintatapojen muutos on ratkaisu. Minä en ole ollut hätäinen satunnaisista harvoin sattuvista virhelyönneistä, vaan jatkuvasti harjoitetusta väkivallasta.

Toki oman persoonallisuuteni eheyttäminen olisi ollut hyväksi, mutta siihen eivät ammatti-ihmiset kyenneet, koska eivät uskoneet mitä puhuin. Hyvin se on nyt näkynytkin metoo kampanjassa, kuinka ihmistä ei kuulla, varsin laaja ongelma.

Auttamisen työtä olisi selkeytettävä ja etsittävä tarkemmin ongelman villakoirat.

Raija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti