maanantai 3. lokakuuta 2016

ENNAKKOLUULO



Ennakkoluulo on sanansa mukaisesti ennakkoa ja luuloa. Ennakkoluulolla on vahva sija monella työpaikalla. Usein keskusteluissa käy ilmi, että on näkemyksiä, mutta kun kysyy konkreettista selitystä asiaan, tilannetta ja siihen johtavia syitä, niitä ei löydy. Ennakkoluulot on useimmiten takanapäin kuljetettua tietoa, mutta jos asiaa pitäisi kohdata kasvokkain, siitä peräännytään. Kohtasin työelämässä sen verran paljon perusteetonta luuloa, että minun on vaikea puhua kauniisti työelämästä. Siltikin pidän tärkeänä positiivisuuden voimaa antavaa ja ratkaisukeskeistä lähestymistapaa. Jokseenkin voin sanoa, että kullakin työpaikalla on paljolti kysymys omanlaisestaan ongelmasta, riippuen myös henkilöiden luonteista.

Ollessani päiväkodissa työssä, ammattiin liittyvänä ongelmana olivat liian suuret odotukset ja tottelemisen problematiikka. Aikuiset puhuivat toisilleen kuin lapselle, ja odottivat tottelemista, kuten lasten kasvattamisessa nk. ammattitautina. Se oli useimmiten syynä ennakkokäsitysten syntymiseen ja ennakkoluuloihin. Yhteisöissä mielipidevaikuttaminen ja tunnejohtaminen ovat ongelmallisimpia asioita. Joukosta löytyy usein yksi tai kaksi henkilöä, jotka kuljettavat tietoa eteenpäin ja pyrkivät johtamaan joukkoa.

Erityisesti kiinnitin huomion nk. ongelmatapauksiin. Joku vahva yksilö ei voi sietää heikkoutta jossakin toisessa, ja hän alkaa lietsoa heikommasta mielipiteitä. Kun sitten alkaa selvittää ongelman ydintä, mielipiteet ovatkin syntyneet kerrotuista näkemyksistä, eikä pystytä enää olemaan sanojen takana, koska kokemusta mahdollisesti syrjittyyn henkilöön ei ole, on vain tarinat, joita joku on kuljettanut. Kyselyissä henkilöt hämmentyvät ja ovat ihmeissään, kun tietoa ei ole omissa kokemushavainnoissa.

Epäluulo on kaikkien luulojen äiti. Sen alku on peloissa, jotka ovat lapsuuden ominaisia kokemuksia. Kun tunne-elämää ei hoideta kunnolla, epäluulot seuraavat toisiaan, ja ennakkoluulot saavat tositiedon aseman. On täysin käsittämätöntä, että virallinen päivähoito ei vieläkään panosta asialliseen tunne-elämän hoitoon. Epäluuloisia on helppo johdatella uskomaan perustelemattomia asioita. Se on typerää vallankäyttöä.

Raija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti