tiistai 12. elokuuta 2014
työpaikkakiusaamiseen voi vaikuttaa
Työpaikkakiusaamista on niin monenlaista kuin on kiusaajiakin. Aivan aikuiset ihmiset voivat puuttua toisen työntekijän ulkonäköön, (50 -60 v), kävelytyyliin, pukeutumiseen, sukupuoleen jne. Taustalla voi olla työnkuvan epäselvyys, vähäisyys, liiallisuus, yksitoikkoisuus, monimutkaisuus. Näistä kaikista me aikuiset saamme aikaan mojovan riidan ja kiusaamisen aiheen. Taustalla on hallitsemattomuuden puutetta, osaamattomuutta, arvostamattomuutta. Ihmisten luonteet voivat olla niin erilaisia, ettei vain ymmärrystä synny.Toinen on ulospäinsuuntaunut, toinen miettii hiljakseen. Toiselle kuulemisen kautta menee perille, toinen käyttää ymmärrykseen näköaiastia.
Ratkaiseva rooli ongelman selvittelyssä on johtamisella. Työssa johdetaan sekä toimintaa että ihmisiä. Työnkuvan aukaiseminen työnohjauksessa on avainasia, miten tieto ja taito kohtaa, löytyykö loogisuutta tekemisen koko kuvaan pieniä osia unohtamatta, ja tämä kaikki on vielä ymmärrettävä työntekijän oppimiskykyihin nähden.
Työnohjaus lähtee aina työntekijän omasta tavoitteenaasettelusta, etsien työnohjaajan avustuksella kokonaiskarttaa työnkuvaan ja omiin mieli/muistikuviin, jolla onegelma ratkaistaan. Itseasiassa perimmältään työnohjaus on kasvamista ja oppimista tuki rinnalla.
Ihmisjohtamisessa kilpailu on huono sana. Kilpailla voi työn laadusta, määrästä, ihmisarvosta, jos ajastakin. Siihen löytyy aina syy. Eräässä työnohjauksessa työntekijät kilpailivat saavuttaakseen mahdollisimman täydellisen tuloksen, mikä oli luovaa prosessia, lasten askartelua. He halusivat lasten toiminnan tuloksista ulospäin hyvältä näyttävää. Päiväkodissa oli loppuunpalaneita melkein 30 %. He virittivät työnsä lähelle täydellisyyyttä ja kilpailivat toistensa kanssa näyttävyydessä. Työn kokonaisuus oli hukassa, tyydytystä eivät tuoneet kokonaisvaltainen näkemys lapsen kasvusta ja kehityksestä, vaan toiminnan tuloksesta. Liiallinen kilpailu toi ongelman, jossa työnkuva kaventui.
Tavallaan työntekijätkin odottavat työkaverin onnistumisen iloa, mutta kiusaamisessa jotenkin uskotaan muutokseen kärsimyksen kautta, "kasvatetaan" toista tai vain heijastetaan omaa kärsimystä ja ollaan umpikujassa. Tällöin kiusaajan oma kasvu on pielessä, onnistumisen kokemukset eivät ole syntyneet omasta sisäisestä kasvusta, kasvaminen ja oppiminen on väkisin tullutta, jostakin. Myös vuorovaikutuksesta voi syntyä ongelmia, työntekijät puhuvat eri kieltä. Työnkuvassa vaatimukset heittelee, palkka ei motivoi jne.
Raija
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti