tiistai 26. joulukuuta 2017

EMPATIAN ERI LAJIT



Joulupyhinä olen yrittänyt sivistää vanhaa päätäni. Olen lukenut Elisa Aaltolan ja Sami Keton kirjaa, Empatia. Se avaa monella tapaa ne erilaiset muodot, jotka empatiaan liittyy, sekä hyvässä että pahassa. Kognitiivinen, affektiivinen, ruumiillinen, ja reflektiivinen. Kun näitä eri muotoja avataan, saa kyllä siristellä silmiään parikin kertaa, kun natsi-Saksan Himmler kuvataan empaattiseksi, vaikka kyllä itse käyttäisin nimitystä samaistuminen. Hän samaistuu omanlaisiin, siis itseensä, ja ihailee sitä yli kaiken. Joka tapauksessa kirja on kyllä perusteos ihmisen havainnoinnin ongelmallisuudesta.

Jokseenkin olen tullut siihen tulokseen, että empatia puuttuu ihmisiltä tyystin, jos heille annetaan valtaa. Valta sokaisee ja tekee ihmisestä pedon. Ikään kuin ihanteena voisi pitää sitä, että me jaamme kokemuksemme eläytyen toisen kokemukseen. Myötäelämme sitä ja koitamme saada näkemyksen toisen kokemuksesta. Se on hyvä sosiaalisuuden ydin. Kun valtaa annetaan, ihminen alkaa tarkkailla toista kuin kiikaroiden, jolloin toinen ihminen esineellistyy.

Myötäeläminen ei ole helpointa, mutta toisaalta se on meissä synnynnäisesti, juuri lapset osaavat sen. Se vain kadotetaan matkan varrella.

Vallan ytimessä on johdannaisuutta, meitä johdatetaan kylmään tarkkailuun. Myötäeläminen katoaa kun emme anna toiselle subjektiivista arvoa. Paras keino myötäelämisen elvyttämiseksi on hyvin yksinkertainen, kuunteleminen. Mitä enemmän ihmisellä on muistikuvia, sitä helpompaa on eläytyä toisen kokemuksiin. Mutta toisaalta herkkyys kokea toisen kokemuksia, liittyy omiin tunneperäisiin kokemuksiin.

Raija




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti