sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

PIENET UHRIT



Päiväkodissa työskennellessä tuli eteeni jos jonkinmoista tutkimusta. Eräässä tutkimuksessa, mikä oli psykiatrin tekemä, kyseltiin lasten suuttumista, häirintää ja epäsosiaalista käytöstä. Tutkimusaihe oli persoonallisuus. Kysymystä ei mitenkään tarkennettu, kuinka usein, mikä tilanne, ikä jne. Katselin tutkimusvastauksia, kuinka kerran suuttunut luokiteltiin häiriköksi, kerran kiusannut kiusaajaksi jne. Tutkimuksiin vastasi henkilöt, joiden koulutukseen ei kuulunut tieteellisen tutkimuksen ymmärtämistä. Tällainen lapsi, joka oli joskus hermostunut, joutui myös perheiden osalta syyniin. Ja nämä tutkimusten tuottamat ongelmat tulevat yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Sitten toisaalta todelliset häiriköt salattiin, koska heihin oli kohdennettu julmia rangaistuksia.

Uhraamisen merkittävin olemus on vilpittömän leimaaminen. Omat rikokset tehdään näkyviksi vähemmän vaikuttavissa kohteissa. Julmasti kohdellun asiaa ei tuoda päivänvaloon, sillä oma syyllisyys painaa liikaa. Kun leimaaminen tehdään vilpittömässä, koetaan omaa puhdistumista, syyllisyyden lieventymistä.

Dementoituneiden hoivakodissa kerran suuttuneet saivat lisäannoksen lääkkeitä. Pääsääntöisesti, vanhus suuttui sellaiselle henkilölle, joka oli kylmäkiskoinen käskijä, ja hoiva oli kovakouraista. Kun kiinni käytiin, nyrkki nousi pystyyn, ja ihan ymmärrettävistä syistä.

Kuusikymmentä luvulla tuhansia äitejä Suomessa määrättiin pakkosterilointiin kirjoittamalla heille mielenterveysongelmia. Siinähän se onkin, selkeä syy mielenterveydessä, kun ei ole lääkäriä lähimain maaseudulla, eikä ehkäisyvälineitä saatavilla. Muistan erään äidin, joka sanoi, ”mielelläni olisin ottanut sterilisaation, jos se olisi pyydetty asiallisesti”. Lapsien jatkuva synnyttäminen oli tälle erittäin tervejärkiselle äidille rasitus, mutta papereihin jäi mielenterveyden häiriö.

Ihmisten kohtelu on lääketieteen pahimpia ongelmia. Ihmisarvo menetetään, ja jäät kunnallisten holhousten alaiseksi, eikä sitä yksityistämisellä poisteta. Liian vähäisillä koulutuksilla on merkittävä vaikutus ilmiön yleisyyteen. Nykyhallitus on päättänyt pahentaa tilannetta, heikentämällä koulutusvaatimuksia. Hoivan ammattivaatimus on liian kehokeskeinen, eikä ymmärrystä löydy henkisen puolen kehitykselle. Ongelma näkyy vauvasta vaariin.

Raija



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti